Binnenland
KRO-NCRV

Hoe wordt iemand een schijnstudent? 'Begint niet met: ik ga zes jaar lang liegen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe wordt iemand een schijnstudent? 'Begint niet met: ik ga zes jaar lang liegen'

Sommige mensen liegen de boel bij elkaar. De schijnstudent houdt het soms jarenlang vol dat de studie goed verloopt, de cijfers hoog zijn, soms zelfs dat er meerdere studies tegelijk gevolgd worden en dat ze lid zijn van een vereniging. Job van Ballegoijen de Jong hield dat bijna zeven jaar vol, vertelt hij in zijn boek Morgen vertel ik alles. "Het grappige is dat ik het eigenlijk niet meer goed kan herinneren hoe dat eerste leugentje is gegaan", zegt de schijnstudent bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Van Ballegoijen de Jong zegt dat hij "onbewust" een schijnstudent werd. Naast een hoog stressgehalte speelde er ook bij hem thuis veel. Zo had zijn vader MS en lag op dat moment in het ziekenhuis, ervaarde Van Ballegoijen de Jong financiële problemen, was hij lid van het corps in Leiden en zat hij "diep" in de kast. "Ik wilde niet voor nog meer problemen zorgen."

Acceptatie

"Ik wilde er heel graag bijhoren, heel graag geaccepteerd worden", zegt Van Ballegoijen de Jong. Met die reden koos hij ervoor maar te zeggen dat het "goed gegaan" was, in hoop het bij de herkansing recht te kunnen trekken. "Het begint niet met: ik ga zes jaar lang twee volledige masters bij elkaar liegen."

Leugen op leugen

"Ik dacht de hele tijd: het komt wel weer goed en dan hoeft niemand het ooit te weten te komen. Maar ondertussen ga je elke leugen weer met een nieuwe leugen toedekken", vervolgt Van Ballegoijen de Jong. "En op een gegeven moment kijk je terug en denk je: dit is nu zo groot, nu kan ik helemaal niet meer terug."

Daar stopte het niet. De auteur begon steeds meer te liegen. Om informatie over de studies die hij in werkelijkheid niet volgde te verkrijgen, bleef hij ingeschreven staan en vroeg hij informatie op bij studenten die wél de studies volgden. Van Ballegoijen de Jong omschrijft het als een "hit" die je ervaart. "Je wordt ergens ook soort van beloond. Je krijgt heel weinig vragen terug en mensen geloven gewoon heel snel wat je wat je zegt."

Aan de bel

Na vier jaar greep studentendecaan Romke Biagioni in, toen Van Ballegoijen de Jongs huisgenoten aan de bel trokken. Volgens Biagioni is het heel moeilijk om een schijnstudent zover te krijgen om op bezoek te komen. "Op het moment dat het wel gebeurt, komt het er eigenlijk ook wel vrijwel meteen uit", zegt de studentendecaan.

'Duisterste maand van mijn leven'

"Studenten leggen zichzelf een enorme druk en verwachtingen op ten aanzien van zichzelf", zegt Biagioni. Van Ballegoijen de Jong liet niet alles los, maar vertelde wel over zijn zieke vader en financiële problemen. Twee jaar daarna besloot de auteur alles op tafel te leggen. "Dat was de duisterste maand uit mijn leven", zegt Van Ballegoijen de Jong, die zelfs overwoog uit het leven te stappen.

Van Ballegoijen de Jong wist gelijk dat het een goede beslissing was. "Het voelde als opluchting", zegt de auteur. Hij is bij lange na niet de enige en volgens Biagioni is er een toename te zien. De studentendecaan zegt dat er niet één type student is die dit kan overkomen, maar merkt wel op dat ze meestal lid zijn van een studentenvereniging en dat het meestal jongens zijn.

Eenzaamheid bij jongens

Volgens Biagioni speelt eenzaamheid een grote rol, evenals de mentale last die jongens ervaren. "Jongens vinden het toch lastiger om aan te geven dat dingen niet lukken of dat je anders in een bepaalde situatie staat. En jongeren staan echt enorm onder druk om aan die groepsnormen te voldoen", zegt Biagioni.

Schaduw

"Als we het hebben over wat de impact is op mijn huidige leven van deze periode, ligt het niet meer als een soort schaduw over me heen. Maar is het wel iets geweest waardoor ik nu bijvoorbeeld bijna nooit meer lieg", concludeert Van Ballegoijen de Jong. Uiteindelijk is hij afgestudeerd in rechten en heeft hij jarenlang als advocaat gewerkt.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie