Waarom onze onderzeese internetkabels enorm kwetsbaar zijn voor sabotage
- Nieuws
- Waarom onze onderzeese internetkabels enorm kwetsbaar zijn voor sabotage
De zorgen over de kwetsbaarheid van glasvezelkabels in de zee nemen toe, sinds vorige week kabels in de Oostzee zijn beschadigd. Journalist Robin de Wever maakte een audiodocumentaire over dit onderwerp en vertelt in Villa VdB over 'het gevaar op de zeebodem'.
Video niet beschikbaar
Kwetsbare levensaders van het internet
De Wever legt uit: "Het gaat om glasvezelkabels, vergelijkbaar met die in je huis, maar dan kilometers lang. Ze liggen op de zeebodem, omdat graven vaak onmogelijk is. Het zijn letterlijk slangen die de wereld met elkaar verbinden, van Amsterdam tot New York."
Maar hoe veilig zijn die kabels? "Schrikbarend kwetsbaar", zegt hij. "Je kunt ze niet ingraven, en beveiligen is praktisch onmogelijk. Het idee dat er dure apparatuur nodig is om ze te saboteren, klopt niet. Een vissersboot met een anker kan al genoeg schade aanrichten."
Kaarten voor iedereen toegankelijk
Het absurde is dat de locaties van deze kabels bekend zijn. "Ze staan gewoon op kaarten", vertelt De Wever. "Schepen moeten namelijk weten waar ze hun anker níét uitgooien. Maar dat betekent dat kwaadwillenden precies weten waar ze moeten zijn."
Bovendien zijn er vaak maar een beperkt aantal echt cruciale kabels. "Van de 23 kabels tussen Europa en Amerika hebben er maar acht voldoende capaciteit voor het huidige internetverkeer. Het verlies van één of twee kabels merken we niet direct, maar bij meer wordt het problematisch."
Bezoek aan het huisje van Zandvoort
Een hoogtepunt uit De Wevers onderzoek was zijn bezoek aan een cruciale plek in Nederland: het huisje in Zandvoort waar kabels aan land komen. "Het is een vrij drukbezochte plek. Toen ik er was, stond de deur open en waren Britse monteurs bezig. Maar beveiliging? Geen gracht, geen bewaking, niks. Je kunt er zo op af lopen." De eenvoud van de situatie verraste hem: "Als je ziet hoe belangrijk deze infrastructuur is, verwacht je toch minstens een hek of een beveiliger."
Oorlogsvoering op de zeebodem
Het saboteren van kabels is volgens De Wever een reëel gevaar in geopolitieke spanningen. "China en Rusland hebben een duidelijk motief. In het geval van een conflict, bijvoorbeeld over Taiwan, is het doorsnijden van kabels een logische eerste stap. Zonder internetinfrastructuur ligt een land stil."
Cyberveiligheidsexpert Bert Hubert schetst tot slot hoe groot de impact kan zijn: "Camerasystemen werken niet meer, slagbomen gaan niet open, en banken functioneren niet. Je merkt dan pas hoe afhankelijk we zijn."
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.