Deze Nederlander vond Wi-Fi uit: 'We zaten met Steve Jobs aan tafel'
- Nieuws
- Deze Nederlander vond Wi-Fi uit: 'We zaten met Steve Jobs aan tafel'
Bijna elke Nederlander gebruikt het dagelijks op meerdere apparaten: Wi-Fi. Maar wat weinig mensen weten is dat een Nederlander één van de uitvinders ervan is: Cees Links. Hij vertelde erover in Geld of je Leven.
Video niet beschikbaar
De geschiedenis van het draadloze internet gaat al terug tot 1988. "Er waren toen draadloze telefoons en toen zeiden we tegen elkaar: zou het niet handig zijn als computers ook draadloos met elkaar konden praten?", vertelt Links. Hij zag toen al in dat het nog wel even zou duren voordat het zover was: "Het eerste wat we daarna zeiden was: je moet alle computerbedrijven op één lijn krijgen. Als de ene computer de andere niet kan horen, dan schiet het ook niet op."
Links ziet zichzelf niet als de 'uitvinder' van Wi-Fi. Dat heeft veel te veel de connotatie alsof hij een soort Willie Wortel is. "Wi-Fi is eigenlijk een taal. Je moet het eens worden over de standaard en je moet er overal ter wereld radiofrequenties voor krijgen. Dat is het echte werk."
Steve Jobs
Links en zijn compagnons kwamen uiteindelijk in contact met Apple. "Ik kreeg een telefoontje. Steve Jobs wilde naar de notebooks en laptops, want ze deden alleen nog maar vaste computers, dus hij zei: ik wil graag Wi-Fi in mijn computers hebben. Kunnen jullie daarvoor zorgen?"
Dit gebeurde overigens pas in 1998. Tien jaar lang was draadloze connectie niet zo’n succes, vertelt Links: "Mensen dachten: waar heb ik dat nou voor nodig? Kabels zijn toch goed genoeg? En hoe gevaarlijk is het? Gaan je vullingen uit je kiezen trillen door al die straling?" Door Apple werd het een groot succes: "Alle andere laptopleveranciers zeiden toen: wow, dat is cool, dat moeten we ook hebben."
'Meer geld naar marketing'
Nederland doet het best goed op het gebied van innovatie, vertelt Pancras Dijk van het technologieblad De Ingenieur. Het aantal octrooien ligt relatief hoog. "We hebben goede opleidingen en een goed innovatieklimaat." Wel vindt hij dat Nederlanders wat minder bescheiden mogen zijn: dat Cees Links zichzelf niet de uitvinder van Wi-Fi noemt, is een voorbeeld. "Zijn bescheidenheid typeert de Nederlandse ingenieurs. We schreeuwen het niet van de daken."
Links herkent dit wel: "Amerikanen hebben een goed gevoel voor marketing. In Nederland word je op opleidingen toch een beetje opgevoed met: onze producten zijn zo goed, die verkopen zichzelf. In Amerika kunnen ze een product vermarkten." Links heeft een vuistregel: "Voor ieder dubbeltje dat je aan research uitgeven, moet je ook een dubbeltje aan marketing uitgeven. We geven heel veel uit aan research, maar bij marketing worden we ineens heel zuinig."