Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Moeten we in Nederland meer datacenters bouwen? 'Ook naar ons eigen online gedrag kijken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we in Nederland meer datacenters bouwen? 'Ook naar ons eigen online gedrag kijken'

De foto’s op je telefoon, het streamen van je favoriete serie, of je likes op TikTok: het moet allemaal ergens opgeslagen worden. Dat gebeurt in datacenters, maar de bouw van deze mega-computers is een gevoelig onderwerp. "Zet in op datacenters, maar doe niet alsof alles zomaar kan", pleit Kees Verhoeven van de brancheorganisatie Dutch Datacenter Association bij Spraakmakers.

Zijn datacenters van groot belang in Nederland?

Video niet beschikbaar

Verhoeven is ook eigenaar van Bureau Digitale Zaken en voormalig D66-Kamerlid. Hij is een groot voorstander van datacenters en noemt ze essentieel in de huidige samenleving: "We leven nu in een volledig gedigitaliseerde wereld. Alle handelingen die we uitvoeren op de computer en smartphone, maar ook op snelwegen, in ziekenhuizen, bij de overheid en met AI; alles draait om data. Daarvoor hebben we opslagplekken nodig."

Evenwichtig beleid

Volgens Verhoeven betekent dit echter niet dat iedere techreus zomaar overal datacenters mag neerzetten. "We moeten streven naar een evenwichtig beleid: zet in op datacenters, maar ga niet doen alsof alles zomaar kan." Verhoeven merkt op dat er in de politiek nog niet op deze manier over wordt gesproken.

Het voormalig Kamerlid begrijpt dan ook goed dat de komst van datacenters gepaard kan gaan met protesten van omwonenden. Hij vindt echter dat we ook kritisch naar ons eigen gedrag moeten kijken: "Iedereen googelt dagelijks, dus als we echt vinden dat bepaalde diensten niet meer gebruikt moeten worden, moeten we als mensen ook ons eigen gedrag onder de loep nemen."

In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.

Ster advertentie
Ster advertentie