De online wereld 'kan heel mooi zijn, maar geef handvatten'
- Nieuws
- De online wereld 'kan heel mooi zijn, maar geef handvatten'
In Australië is het al verboden voor een bepaalde leeftijdsgroep en ook D66 pleitte voor de leeftijdgrens op social media om zo jongeren te beschermen. Maar is dit wel dé manier van aanpakken? "Het internet kan juist heel mooi zijn", zegt Samya Hafsaoui, scenarist, presentator en journalist, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Hafsaoui maakt onder andere de podcast Computeren, en stoort zich regelmatig aan de negatieve berichtgeving over internet en social media. "Ik vind dat we kinderen moeten beschermen tegen zichzelf en onze wereld, maar daar komt ook een beetje mediawijsheid bij kijken."
Schoonheid
Volgens Hafsaoui is het niet erg om via het internet verbonden te zijn met de rest van de wereld en kan het ook juist heel mooi zijn. "Wanneer je geen aansluiting vindt bij je eigen omgeving hier, dan kan het een raam naar de andere kant van de wereld zijn."
Zo stelt de presentator dat er vaak wordt gezegd dat 'kinderen echte dingen moeten leren, met echte mensen'. "Maar online zijn er ook een heleboel echte mensen om van te leren."
"Onbekend maakt natuurlijk nieuwsgierig", zegt Hafsaoui. "Maar je gaat er koud in wanneer niemand je iets vertelt."
Inmiddels heeft het kabinet laten weten dat zo'n eerder genoemd verbod er niet gaat komen, maar dat ze gaan inzetten op meer voorlichting. De overheid komt dit jaar met een grote campagne om ouders handvatten te geven voor beslissingen over schermtijd, app-instellingen en de leeftijd waarop ze hun kind een smartphone geven.
Volgens Hafsaoui een goed idee: "Je kan samen met je kind online ontdekken en hen tegelijkertijd helpen om onderscheid te maken naar wat wel en niet echt is. En hoe ze daarmee om kunnen gaan."
Hafsaoui stelt dat het gaat om een combinatie van onderwijs voor kinderen én ouders. "Als ouder krijg je gewoon een kind, daar hoef je vooraf geen certificaat voor te halen. Dus laten we elkaar handvatten geven en helpen om er verstandig mee om te kunnen gaan. Ook van ouder tot ouder."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!