Let’s have a Ball: superster voor een kort moment
- Nieuws
- Let’s have a Ball: superster voor een kort moment
De nieuwe Amerikaanse serie Pose volgt een aantal jonge homoseksuelen en transgenders in New York die zich aansluiten bij de zogenaamde Ballroom cultuur. Deze extravagante subcultuur ontstond eind jaren ’70 toen de zwarte LGBTI-community nergens aansluiting vond en voor zichzelf een plek creëerde waar iedereen voor even een superster kon zijn. Nederlandse Ballroomsterren Elly Vineyard en Typhoon Prodigy Angels keken de serie en waren heel enthousiast. "Ik herken zoveel van mijn eigen leven in de serie, bijna alles wel." Ze vertellen er over in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Let’s have a Ball!
Het belangrijkste deel van de Ballroom cultuur speelt zich af tijdens de Balls: een soort competitie waarin deelnemers het in verschillende categorieën tegen elkaar opnemen: fashion, voguedance, performance. Hun performance wordt beoordeeld door een kritische jury en de winnaar neemt de trofee mee naar huis.
House of…
Deelnemers aan de Ballrooms zijn vaak aangesloten bij een House, een soort familie zonder bloedband. De leden nemen dan ook de familie naam van hun House. Zo is Elly Vineyard lid van the House of Vineyard. "Het concept van een House is ooit ontstaan omdat veel van die LGBTI-jongeren door hun ouders op straat werden gegooid. De mensen die het beter voor elkaar hadden stelden hun House open voor jongeren die dat nodig hadden, op voorwaarde dat ze meededen aan de Balls."
Ballroom in Nederland.
In Nederland neemt deze subcultuur ook steeds grotere vormen aan. Sinds 2008 zijn er veel deelnemers bijgekomen en tegenwoordig wordt er iedere paar weken wel een ball georganiseerd in Nederland. Ook groeit het aantal Houses in Nederland rap.