Achtergrond
BNNVARA

Europa maakt inhaalslag wat betreft digitale veiligheid

foto: unsplashfoto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Europa maakt inhaalslag wat betreft digitale veiligheid

Europa is wakker geworden op het gebied van digitale veiligheid. In de afgelopen jaren zijn we afhankelijk geworden van Amerika. Maar nu het steeds duidelijker wordt dat Amerika geen betrouwbare bondgenoot is is, maakt Europa een inhaalslag op het gebied van cybersecurity. En dat is belangrijk, vindt Martine Groen: "Bijna alles heeft een Amerikaanse component waar we op doorbouwen", vertelt ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Martine Groen is senior onderzoeker cybersecurity aan de Hogeschool Utrecht. Ze komt net terug uit Lille, waar het InCyber Forum Europe plaatsvond. Dit is een groot Europees congres over cybersecurity. Ze kwam er positief gestemd vandaan. "Er was een grote nadruk op Europese soevereiniteit", vertelt Groen. Ze ziet hoe allerlei nieuwe ontwikkelingen ontpoppen nu Europa beseft dat ze de privacy en online veiligheid beter moet waarborgen.

Geopolitieke ontwikkelingen

"We hebben te lang op Amerika geleund", zegt Groen. Hoewel het al langer op de agenda stond om dit aan te pakken, brengen de huidige geopolitieke ontwikkelingen dit in een stroomverstelling. De handelsoorlog is absoluut niet iets om blij mee te zijn, maar om toch één klein lichtpuntje te noemen: "Het is een voordeel voor de digitale veiligheid."

Want waarin verschilt de Amerikaanse wetgeving van die van Europa? "In Europa is jouw data, jouw data", vertelt Groen. En dus is het altijd een keuze of je jouw data wil delen. In Amerika gaat dat anders. Wanneer je daar gebruik maakt van bijvoorbeeld AI-technologie draag je je data als het ware over. Het financiële belang gaat daar boven privacybelang.

Digitale grenzen

Waar Amerika dan ook financiële kansen ziet op het gebied van AI, is Europa huiverig. "Er zit een ethische vraag in: welke lijn zet ik? En er zit een technische vraag in: hoe zet ik die lijn daar dan neer?", legt Groen uit. En onder andere dit vraagstuk is nu prioriteit. Ze ziet dat de verschillende Europese landen zich echt verenigen: "Qua digitale veiligheid zijn we het grotendeels eens." Nieuwe wetgeving wordt snel geïmplementeerd door de goede samenwerking. En dat is belangrijk omdat Amerika steeds meer data van ons verzamelt.

Het onafhankelijk worden van Europa doen we aan de ene kant door onze eigen platformen te creëren. Zo is het de bedoeling dat de overheid een eigen online opslagplaats krijgt. Aan de andere kant moeten duidelijke kaders voor Amerikaanse tech-bedrijven worden gesteld. "Ze passen zich wel aan aan de Europese wetten", vertelt Groen. Op verschillende manieren probeert Europa - in een stroomversnelling - de soevereiniteit te waarborgen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie