Denker der Nederlanden David van Reybrouck: 'Planetaire ontwrichting, de aarde die kapot gaat. Dát mag meer aandacht krijgen'
- Nieuws
- Denker der Nederlanden David van Reybrouck: 'Planetaire ontwrichting, de aarde die kapot gaat. Dát mag meer aandacht krijgen'
Hij is de eerste die zichzelf Denker der Nederlanden kan noemen; David Van Reybrouck wordt vanavond tijdens de Rotterdamse Nacht van de Filosofie geïnaugureerd. "Ik vind het een ongelooflijke eer. Ik beleef er plezier aan, maar ik neem het ook zeer ernstig", vertelt hij in MISCHA!.
#648 - David van Reybrouck: 'We hebben de wereld losgezongen van de aarde' - MISCHA!
De eretitel draagt hij sinds 1 april, maar vanavond wordt hij door voorzitter van de Maand van de Filosofie, Marli Huijer, officieel geïnstalleerd. De komende twee jaar zal hij zich voornamelijk bezighouden met drie domeinen, vertelde hij. Namelijk: De wereld vandaag, de aarde morgen en de diepte van binnen.
De komende periode wil hij vooral gebruiken om gesprekken over onze veiligheid op gang te krijgen. "Ik vind dat we vandaag terecht ons grote zorgen maken over onze veiligheid, wat er gebeurt in Rusland en Oekraïne, wat er gebeurt in Amerika, het wegvallen van de NAVO, veiligheid ook in het verkeer of op de werkplaats, in het uitgaansleven. Maar het grootste veiligheidsvraagstuk van onze tijd krijgt eigenlijk zeer weinig aandacht. En dat is planetaire ontwrichting, de aarde die kapot gaat. En dat mag wel wat meer aandacht krijgen." Als dat lukt, dan is zijn eretaak geslaagd, vertelt Van Reybrouck.
Verschil tussen aarde en wereld
Ook benadrukt Van Reybrouck dat we de woorden 'aarde' en 'wereld' te vaak door elkaar heen gebruiken, terwijl het twee verschillende dingen zijn. "De wereld is politiek, de aarde is fysiek", legt hij uit.
Hij vergelijkt de aarde dan ook met een flatgebouw, de appartementen zijn de landen: "De muren vertonen scheuren en de fundaties zijn niet heel stevig. En wat wij doen is nog meer ruzie maken met de buren. En als het te erg wordt, gaan we heel erg investeren. Niet in het repareren van het dak, maar in een veiligheidscamera om de buurman in de gaten te houden en eventueel te kunnen ingrijpen. Dus eigenlijk zijn we vooral bezig met die mensenwereld en vergeten we de aarde, het huis dat we bewonen."