Achtergrond
NTR

Terugblik op Suhoor Stories en hoe vieren we Eid al-Fitr in Nederland?

foto: Sabine van Nistelrooij
  1. Nieuwschevron right
  2. Terugblik op Suhoor Stories en hoe vieren we Eid al-Fitr in Nederland?

In de laatste aflevering van Suhoor Stories dit seizoen blikt presentatrice Hajar Yagkoubi samen met Deqa Warsame, Dimple Sokartara-Pamudji en Enaam Ahmed Ali terug op hun eerste ervaring met het presenteren van de ramadan-ontbijtshow. Daarnaast kijken zij uit naar Eid al-Fitr, oftewel het Suikerfeest aan het einde van de ramadan. Daarvoor schoof NTR-journalist Fitria Jelyta aan in de studio om te vertellen over het onderzoek naar de betekenis van Eid al-Fitr, dat door onderzoeksbureau Ipsos I&O werd uitgevoerd in opdracht van omroep NTR.

Suhoor Stories

Terugblik op de Ramadan

Video niet beschikbaar

Ramadan-gedachte vasthouden

De presentatrices van Suhoor Stories blikken terug op de momenten in het programma die hen het meest zijn bijgebleven. Zo vertelt Enaam Ahmed Ali over haar gesprek met Sara Alaoui, expert en ervaringsdeskundige helen na seksueel misbruik. "Als we verhalen horen over seksueel misbruik, horen we hoe religie vaak misbruik wordt. Maar na het gesprek met Alaoui begreep ik dat er ook mensen zijn die juist religie opzoeken om te helen van hun trauma", zegt zij. "Dit was nieuw voor mij."

Voor host Deqa Warsame was haar gesprek over mantelzorg met Habiba Chrifi-Hammoudi, adviseur inclusieve mantelzorg, het meest gedenkwaardige. Zelf heeft Warsame ook ervaring als mantelzorger. "Mantelzorgers hebben zelf ook zorg nodig, en daar wil ik meer aandacht op vestigen. Laten we dus vooral meer naar elkaar omkijken", vertelt zij.

Presentatrice Dimple Sokartara-Pamudji blikt terug op haar aflevering met voedingswetenschapper Dr. Ludidi, en het vasthouden van goede en gezonde gewoontes na de ramadan. "Tijdens de ramadan geven we veel geld uit aan goede doelen en proberen we positiever in het leven te staan. Het is zonde als dat alleen bij ramadan blijft, dus houd vooral vast aan deze gedachte", zegt Sokartara-Pamudji.

'De betekenis van Eid al Fitr in Nederland'

In het laatste half uur van de uitzending sprak NTR-journalist Fitria Jelyta over een onderzoek naar Eid al-Fitr en hoe moslims die in Nederland vieren. Het onderzoek 'Jaarlijks beginnen met een schone lei: De betekenis van Eid al-Fitr in Nederland' werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos I&O in opdracht van omroep NTR. Samen met haar collega Tobias van der Valk heeft Jelyta het onderzoek helpen opzetten door de vragen te bedenken en de interviews met de respondenten bij te wonen.

"Het valt de respondenten in dit onderzoek op dat er meer aandacht is voor Eid al-Fitr, en in het verlengde ook ramadan in Nederland. Dit merken ze bijvoorbeeld aan grote winkelketens die meer halalproducten verkopen, maar ook versieringen voor Eid al-Fitr", zegt Jelyta. "De respondenten zagen dit als iets positiefs. Een van de respondenten zei zelfs dat die er vrolijker door winkelde, en dat vond ik zelf heel mooi om te horen."

Toch vroeg presentatrice Hajar Yagkoubi zich af of er misschien sprake is van teveel commercie rondom de feestdag en het aanjagen van koopgedrag, terwijl moslims tijdens de ramadan zichzelf juist leren om bewuster te consumeren en goed na te denken over waar zij hun geld aan uitgeven. "Ik begrijp dat dit tegenstrijdig kan voelen, zelf probeer ik ook altijd bewust om te gaan met mijn uitgaven. Ik koop bijvoorbeeld geen nieuwe kleding voor Eid al-Fitr, terwijl dat voor veel mensen wel een traditie is", reageert Dimple Sokartara-Pamudji. "Toch begrijp ik het ook wel dat mensen graag versieringen willen kopen om hun huis op te vrolijken, vooral omdat we deze ramadan ook deels in een donkere wintertijd hebben gevast", zegt Deqa Warsame.

De sprekers zijn het wel met elkaar eens dat er meer acceptatie en aandacht is gekomen voor Eid al-Fitr in Nederland. Warsame: "Ik denk dat steeds meer Nederlanders weten wat Eid al-Fitr betekent. Dat mensen er ook nieuwsgierig naar zijn, en dat moslims gemakkelijker dan voorheen een vrije dag kunnen vragen van hun werk om het feest te vieren. Dat zie ik als positieve ontwikkelingen."

Luister alle afleveringen van Suhoor Stories hier terug.

Suhoor Stories is vanaf 3 maart tijdens de Ramadan op maandag t/m vrijdag tussen 04.00 en 05.00 uur te horen op NPO Radio 1 en te zien op NPO 2 en YouTube.

Ster advertentie
Ster advertentie