Burgemeester Theo Segers werd aan de voordeur bedreigd: 'Opeens stappen er drie mensen binnen'
- Nieuws
- Burgemeester Theo Segers werd aan de voordeur bedreigd: 'Opeens stappen er drie mensen binnen'
Toen Theo Segers (ChristenUnie) net drie weken was geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Staphorst, werd hij voor het eerst bedreigd. Toch heeft hij nooit overwogen om uit het ambt te stappen, zoals sommige collega's wel hebben gedaan, vertelt hij in Het Misdaadbureau.
#31 - Het Misdaadbureau: Doodsbedreigingen, gps-tracker onder de auto en wildvreemden aan de deur: meer burgemeesters bedreigd bij eigen huis (S03) - Het Misdaadbureau
Het eerste voorval waar de kersverse toenmalige burgemeester van Staphorst mee te maken kreeg vond 's avonds om half twaalf plaats. "Opeens werd er aangebeld. Het zit in mijn aard om gastvrij en dienstbaar te zijn, dus ik doe de deur open. Opeens stappen er drie mensen op de mat en komen naar binnen", vertelt hij.
Segers wist de dreigende indringers gelukkig weer naar buiten te praten en belde met zijn fractievoorzitters. "Binnen een uur zaten alle fractievoorzitters bij mij thuis om me daarbij te ondersteunen. Het was het eerste wat ik meemaakte als je heel onbevangen in dit ambt begint."
Omdat zijn oude huis nog niet was verkocht woonde Segers tijdelijk alleen in een huurhuis. Zijn vrouw was dat weekend gelukkig bij hem, dus hij was niet alleen thuis. "Maar het heeft impact. In al die voorbeelden van collega's heeft dat impact op je gezin als dat gebeurt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'Ik weet waar je kinderen op school zitten'
Segers vertelt over collega's die een kogelbrief vinden tussen de kerstpost. Een ander is op straat met de dood bedreigd. "Er is een collega die een handgeschreven brief thuis kreeg met de tekst: ik weet waar je kinderen op school zitten. Die collega heeft overwogen om uit het ambt te stappen, want het raakt hem heel diep als het je gezinsleden betreft."
Zelf heeft Segers niet overwogen om zijn ambtsketen aan de wilgen te hangen, vertelt hij. Ondanks alle ervaringen. Toch hakken de veiligheidsmaatregelen er wel bij hem in. "Als je tegen een studerende zoon die thuis zit moet zeggen: joh, als je een rood autootje ziet, bel dan even naar dat en dat nummer van de politie. Dan doet je dat wat als vader."
"Dat had je niet verwacht toen je voor dit ambt koos", zegt hij. "Maar het is wel een realiteit waar driekwart van onze burgemeesters mee te maken krijgt."
Maak het bespreekbaar
Segers pleit als ambassadeur van het Netwerk Weerbaar Bestuur voor meer bespreekbaarheid. "Natuurlijk is het goed om de politie te benaderen, maar ook om het met collega's om je heen erover te hebben. Fractievoorzitters, wethouders, de griffier, waar je dat verhaal mee deelt. Dit is niet normaal, dus meld het en praat erover."
Inmiddels is Segers burgemeester van Molenlanden. Hier heeft hij gelukkig nog niet te maken gehad met bedreigingen. Hij voert zijn ambt nog altijd met veel plezier uit. "Je bent een verbindingsfiguur. Een schakel tussen bestuur en inwoners", vertelt hij. "Ik geniet er elke dag van."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.