Achtergrond
PowNed

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen

foto: WNL/NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot 77 procent. Burgemeester van gemeente Molenlanden Theo Segers (ChristenUnie) schrikt van deze forse toename, zegt hij in Het Misdaadbureau. "Ik maak me daar wel zorgen over."

Video niet beschikbaar

De stijging van het aantal incidenten is verontrustend, vindt Segers. In 2022 bestempelt 23 procent van de burgemeesters het meest recente incident als (zeer) ernstig tegenover 18 procent in 2020. "Dat kan bedreigen op social media zijn, van licht beginnend tot heel kwaad. Maar ik vind die stijging enorm."

Segers is zelf ambassadeur van het Netwerk Weerbaar Bestuur dat burgemeesters bijstaat wanneer zij te maken krijgen met bedreigingen. Ook helpt de organisatie om nieuwe burgemeesters handvaten te bieden ter preventie.

Zelf was Segers in zijn tijd als burgemeester van Staphorst de klos. Toen stapten er op een avond plots drie mensen zijn huis binnen. Het liep voor hem gelukkig met een sisser af.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Ik ken wel een burgemeester die gestopt is. Die heeft uiteindelijk besloten om de ambtsketen aan de wilgen te hangen", vertelt Segers. Ook het aantal sollicitanten op de vacature van burgemeester neemt af, merkt hij op. "Dat is ook een reden waar we ons zorgen om maken. Daarom willen we dit bespreekbaar maken en duidelijk maken: we accepteren dit niet."

Wie zijn die mensen dan?

Het is volgens de burgervader goed om te bedenken wie de mensen zijn die overgaan tot bedreigen en het uiten van agressief gedrag. "Ik denk dat een belangrijk aspect is dat er heel veel mensen zijn die in het nauw zitten en zich zorgen maken over wat er gebeurt in Nederland. Die het oneens zijn met besluitvorming als die plaatsvindt", vertelt Segers. "Als het gaat over belangrijke thema's, bijvoorbeeld de komst van een azc of windmolens."

"Daarnaast zijn er mensen die onaangepast gedrag hebben. Mensen die voorheen werden opgevangen en nu veelal thuis verblijven. Mensen die verward zijn", vervolgt hij.

'Verstop je niet'

Segers roept bestuurders op om vooral met de mensen in gesprek te blijven gaan en uit te leggen waarom bepaalde besluiten soms worden genomen. Mensen raken mogelijk gefrustreerd omdat ze zich niet gehoord voelen. "Dus begeef je op straat, ontmoet mensen, kijk ze in de ogen en leg dingen uit als je besluiten neemt die misschien tegen de wil van mensen ingaat. Verstop je niet in je spreekwoordelijke ivoren toren, maar ga er op uit."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie