Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Haarlem: 'Niet wijken voor bedreigingen en op onze post blijven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Haarlem: 'Niet wijken voor bedreigingen en op onze post blijven'

Burgemeesters worden steeds vaker bedreigd: van doodsbedreigingen tot daadwerkelijk fysieke aanvallen. Gisteren werd zelfs de auto van Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden, in brand gestoken. "Het is belangrijk dat je ondanks deze bedreigingen op je post blijft", zegt de Haarlemse burgemeester Jos Wienen bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Het is onbestaanbaar dat zo veel burgemeesters bedreigd worden'

Video niet beschikbaar

Wienen kreeg zelf lange tijd ernstige bedreigingen vanuit de zware criminaliteit. Hij werd zwaar beveiligd en moest zelfs onderduiken op een geheim adres. "Het is persoonlijk een hele lastige situatie", aldus Wienen. "De impact op familieleden is groot: je woont niet meer thuis en er is overal bewaking. Dat zijn grote consequenties." Daarnaast zag de Haarlemse burgervader dat hij aan de andere kant ook veel steun kreeg uit de samenleving: "Het grootste deel van de mensen vindt dit onbestaanbaar."

Volgens Wienen is het dan ook belangrijk dat zijn beroepsgroep niet wijkt voor dergelijke bedreigingen. "Het is belangrijk dat je op je post blijft. Er is één weg: doorgaan. Het is namelijk net zo onacceptabel dat de overheid het af laat weten."

'Geen sheriff'

Met dat laatste is journalist en schrijver Jan Tromp het volledig eens. "Als de burgemeesters wijken, staat de poort open om allerlei burgers te gaan bedreigen", stelt Tromp. "Dat betekent overigens niet dat burgemeesters als een soort sheriff gezien moeten worden. Het bestrijden van dergelijke bedreigingen ligt bij het Openbaar Ministerie en de politie. Door een imago van sheriff worden burgemeesters alleen maar kwetsbaarder voor bedreigingen."

Leuk werk

Eén van de verklaringen voor het toenemende aantal bedreigingen aan het adres van burgemeesters is volgens bestuurskundige Sabina van Zuydam de verruwing van het politieke klimaat. "Het ambt is complexer en zwaarder geworden; er zijn meer taken bijgekomen", legt Van Zuydam uit. Ze ziet het aantal kandidaat-burgemeesters dan ook afnemen, al verschilt dat volgens haar sterk per gemeente.

De Haarlemse burgemeester Wienen wil daarbij nog wel benadrukken dat hij, ondanks alle bedreigingen, het burgemeesterschap een prachtig vak blijft vinden. "Dit is niet het standaardleven van een burgemeester", zegt hij, doelend op zijn eerdere beveiligde situatie. "Je merkt dat steeds meer collega’s ermee te maken krijgen. Maar het overgrote deel bestaat uit leuk werk. We lopen niet allemaal als aangeschoten wild door de stad."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie