Meeste mensen hebben geen baat bij therapie: waar of niet waar?
- Nieuws
- Meeste mensen hebben geen baat bij therapie: waar of niet waar?
"Het merendeel van mensen heeft geen baat bij therapie", zegt systeemtherapeut Flip Jan van Oenen in De Nieuws BV. Psychiater Christiaan Vinkers is het hier niet mee eens. Volgens hem werkt therapie juist wél en zijn dergelijke uitspraken van Van Oenen "sensationeel en provocatief". De twee gaan bij De Nieuws BV in debat.
Video niet beschikbaar
Van Oenen vindt therapie voor de meeste mensen onnodig en gaat uit van de veerkracht van mensen. Hij schreef er het boek Verdragen over en schoof vorige week aan bij Natasja Gibbs in De Nieuws BV om zijn argument toe te lichten. Dat maakte bij luisteraars veel los. Dat niet alleen: ook veel collega's hadden wat op het boek van Van Oenen aan te merken. Bijvoorbeeld psychiater Christiaan Vinkers.
Vinkers denkt dat professionele hulp veel mensen helpt. Bovendien helpt het ook steeds meer mensen. "Als je kijkt waar de psychotherapie nu is ten aanzien van honderd jaar geleden, kunnen we ongelooflijk trots zijn", zo vertelt Vinkers.
Van Oenen stelt echter dat het gebrek aan effectiviteit van therapie statisch wordt onderbouwd: "De helft van de mensen is geholpen met therapie, maar de helft daarvan zou zonder therapie datzelfde effect bereikt hebben." Hij vindt dat veel mensen zelf hun problemen kunnen oplossen en niet altijd professionele hulp nodig hebben. Ook zou het de druk op de geestelijke gezondheidzorg verminderen wanneer mensen minder snel grijpen naar therapie en het eerst zelf op proberen te lossen.
Verwachtingsmanagement
Dat is waar het voor Vinkers moeilijk wordt: "Bijna iedereen die depressief is, denkt: dit gaat bij mijn geen zin hebben. Positieve verwachtingsmanagement is heel belangrijk." Hij vindt dat de drempel om met iemand te praten alleen maar wordt vergroot door de boodschap van Van Oenen. Bovendien vindt Vinkers dat het een erg kritische benadering is om te stellen dat een kwart van de mensen die baat hebben bij therapie, niet veel zou zijn.
Begrenzing
De grote vraag is: kunnen we leunen op ons zelfhelende vermogen in plaats van op therapie? Flip Jan van Oenen vindt dus van wel. De druk op de zorg wordt alsmaar groter en "begrenzing is nodig". De mens is veerkrachtig genoeg om de meeste dingen zelf op te lossen, vindt hij. Christiaan Vinkers benoemt dat bijvoorbeeld sporten, praten over zaken en tijd ook psychische klachten kunnen oplossen. Maar: "Ik zou zeggen dat dat soms genoeg is, en soms niet."