EMDR: Wondermiddel tegen trauma of toch schadelijk?
- Nieuws
- EMDR: Wondermiddel tegen trauma of toch schadelijk?
De behandelmethode EMDR, oftewel Eye Movement Desensitization and Reprocessing, heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen als een effectieve manier om angsten te verminderen en trauma's te verlichten. Maar is het echt zo'n wondermiddel als sommigen beweren? Docent-onderzoeker psychotrauma, Simona Karbounairis, maakt zich zorgen over de snelle opmars van de behandeling.
Video niet beschikbaar
EMDR werkt door traumatische herinneringen opnieuw op te roepen en ze te koppelen aan afleidende stimuli. Het doel is om deze herinneringen opnieuw te verwerken en ze een minder intense emotionele lading te geven. Voor sommige mensen kan dit snel en effectief zijn, maar voor anderen zijn er risico's verbonden aan een te snelle aanpak.
Karbounairis waarschuwt voornamelijk voor de valkuilen van een snel behandeltraject. Want hoewel EMDR veelbelovend is, is het geen one-size-fits-all oplossing voor trauma's en angsten. "Mensen met een complexe achtergrond, zoals een geschiedenis van verwaarlozing of misbruik, kunnen juist extra schade ondervinden van een te intensieve behandeling."
Het probleem zit hem vooral in de hoge verwachtingen die sommige mensen hebben van een snel resultaat. "Het zijn processen die langer duren dan een week. In die tijd kun je misschien wel wat meters maken, maar daarna zul je toch ook verder moeten. En mensen die bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld hebben of ernstig beschadigd zijn in hun jeugd, zullen dat niet binnen een week herstellen."
Het is volgens Karbounairis daarom belangrijk om te erkennen dat EMDR niet de enige optie is voor traumaverwerking. Er zijn verschillende therapieën en behandelmethoden beschikbaar. Diversiteit aan behandelingen biedt meer maatwerk en kan beter aansluiten bij de individuele behoeften van patiënten.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.