Wat is de potentie van CAR-Tceltherapie bij terugkerende beenmergkanker?
- Nieuws
- Wat is de potentie van CAR-Tceltherapie bij terugkerende beenmergkanker?
Er is 16,5 miljoen euro aan subsidie beschikbaar gesteld voor onderzoek naar een nieuwe celtherapie. Het UMCG gaat specifieke CAR T-cellen produceren om patiënten met terugkerende beenmergkanker te behandelen. CAR T-celtherapie is een immuuntherapie met genetisch gemanipuleerde witte bloedcellen.
Video niet beschikbaar
De therapie is relatief nieuw, maar is al bewezen effectief bij vormen van lymfeklierkanker en leukemie. UMCG-hematoloog Tom van Meerten is ervan overtuigd dat deze studie het eindpunt haalt: We gaan ervan uit dat we kunnen laten zien dat we beter zijn dan de standaardbehandeling."
Behandeling
Tom van Meerten legt uit hoe de CAR-Tceltherapie werkt: "De eigen witte bloedcellen halen we uit de patiënt en in een gespecialiseerd laboratorium voegen we een extra stukje DNA toe aan de cellen. Dat extra stukje DNA zorgt ervoor dat die cellen een nieuwe wapenuitrusting krijgen. Als dat allemaal goed is gegaan, dan plaatsen we het terug met een eenmalige infusie. Met die wapenuitrusting kunnen ze de kankercellen opsporen, herkennen, zich eraan binden en activeren en zo begint het gevecht tegen de kankercellen." De therapie kan alleen met eigen witte bloedcellen uitgevoerd worden, het is als het ware een levend medicijn van het afweersysteem. Donorcellen kunnen niet goed getransplanteerd worden. "Dat geeft een omgekeerde afstotingsreactie" vult Van Meerten aan. Toen ziekenhuizen startten met deze therapie, moesten de witte bloedcellen nog naar de Verenigde Staten gestuurd worden. Het duurde dan gemiddeld 4 tot 6 weken voordat de witte bloedcellen weer bij de patiënt ingebracht konden worden. Maar nu kunnen ze door de subsidie de procedure ook in de laboratoria in Groningen doen voor deze soort kanker. "Op 200 meter van het bed van de patiënt wordt het gemaakt, dus met een wandeling van vijf minuten is het product bij de patiënt." De productie is dan ongeveer 8 dagen vanaf het moment dat de T-cellen uit het bloed van een patiënt zijn gehaald tot het moment van de infusie.
Slagingskans
In Nederland wordt de diagnose van beenmergkanker (multipel myeloom) jaarlijks bij zo’n 1300 patiënten gesteld. Het is een ernstige vorm van kanker die, ondanks behandelingen, bij veel patiënten weer terugkeert. Van Meerten: "Het doel is om de ziekte zó ver terug te dringen dat patiënten een lange tijd ziektevrij zijn." Momenteel weet de hematoloog nog niet of de patiënten door deze nieuwe behandeling daadwerkelijk zullen genezen: "Het opvolgen van de patiënten is te kort, maar we weten dat we de ziekte lang onder controle kunnen houden,
het is zó krachtig dat we verwachten dat een groot deel van de mensen ook jaren vrij zijn van ziekte." Bij lymfeklierkanker is genezing middels deze therapie al wel bewezen, daar maakte het ziekenhuis een podcast over. Als de onderzoeksperiode van zes jaar is afgerond en de therapie bewezen blijk, dan kan er een Europese registratie aangevraagd worden. Hopelijk wordt de CAR T-celtherapie dan opgenomen in het basispakket, zegt Van Meerten.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.