Onderzoek
NOS

Hoe ultrasound kan helpen met het maken van (betere) keuzes

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ultrasound kan helpen met het maken van (betere) keuzes

Over de bouw en werking van hersenen is nog weinig bekend. Hersenwetenschapper Soha Farboud draagt met haar promotieonderzoek een steentje bij aan de beschikbare kennis over het brein. Ze houdt zich bezig met de ontwikkeling van een hersenstimulatietechniek voor het maken van keuzes.

Promovenda Soha Farboud onderzoekt hoe je het brein kunt boosten

Video niet beschikbaar

Farboud doet onderzoek op basis van causatie. Ze verdiept zich in waarom mensen bepaalde keuzes maken en hoe de automatische keuzes die je brein maakt, vervangen kunnen worden door betere keuzes. Mensen met een verslaving kunnen baat hebben bij het onderzoek. "Of mensen met een angststoornis die de deur niet uit durven, terwijl het soms beter is als ze wel de deur uit gaan" vult Farboud aan. Door gebruik te maken van ultrasoundstimulatie kan het beschadigde hersengebied aan het werk gezet worden.

Trillingen

De ultrasoundstimulatie bestaat uit geluidsgolven met een hele hoge frequentie, die met het menselijk oor niet te horen zijn. Via kleine speakers die op de schedel van de proefpersoon plakken, wordt er een geluidsgolf uitgezonden naar het hersengebied dat aan het werk moet. Saha Farboud: "Geluid heeft als eigenschap dat het overal doorheen kan, door water en dus ook door de schedel. We focussen het geluid zoals we licht focussen met een vergrootglas."

De geluidsgolven zorgen voor trillingen, je hersenen krijgen hierdoor een soort 'boost'. "Dus als we erachter komen dat bij een persoon met een verslaving een bepaald hersengebied beschadigd is en minder goed werkt, dan zouden we door middel van ultrasoundstimulatie dat hersengebied van buitenaf op een veilige manier een boost kunnen geven" aldus Farboud.

Resultaten

Of deze therapie werkt, meet Farboud het gedrag van de proefpersoon voor en na de ultrasoundstimulatie. "Mijn proefpersonen spelen altijd leuke spelletjes op de computer waarbij ze bepaalde keuzes moeten maken en dan vergelijken we voor en na de stimulatie of dat een effect heeft gehad op de keuzes die ze maken." Andere manieren om te meten of de trillingen hun werk hebben gedaan, is via een scanner die de breinactiviteit meet of door fysiologische veranderingen te observeren. Bijvoorbeeld door de grootte van de pupillen op te meten of te kijken naar de hoeveelheid zweet en de hoogte van iemands hartslag.

De ultrasound stimulatie heeft iets weg van shocktherapie, maar is volgens Farbud veel minder invasief: "Het unieke van ultrasound is dat op een veilige manier zonder dat we andere hersengebieden raken, we de diepere hersengebieden bereiken. het is heel specifiek."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie