Verstilde Verhalen: Het raadsel van Twentol in Deventer
- Nieuws
- Verstilde Verhalen: Het raadsel van Twentol in Deventer
[MAX] Het Twentol-drama is een raadsel. Een raadsel met maar één uitkomst uiteindelijk; alle situaties waarin de verzetsgroep van Corry Bosch zich bevonden die laatste dagen voor de bevrijding van Deventer zijn toeval, en vooral vreemd. En dat betekent dat de dood van de verzetslieden met één beslissing totaal anders had kunnen zijn.
Verkeerde moment, verkeerde plek. Daardoor kon het zijn dat vier mannen en een vrouw in een speeltuintje werden vermoord door de Duitsers, een uur voor de bevrijding van Deventer op 10 april 1945.
Corry en Joost
Corry – Cornelia- Bosch was een van de jongste in het Deventer gezin Bosch. Moeder ontfermde zich over de tien kinderen thuis, terwijl vader voor zijn stukadoorsbedrijf in Duitsland was tijdens de oorlog. Een knappe vrouw van twintig, zeggen de neven van Corry in de podcast Verstilde Verhalen; spontaan en muzikaal. Vol overgave viel ze voor de charme van Joost van Baalen, een student aan de Tropische Landbouwhogeschool. Joost was onderdeel van een van de Deventer Knokploegen. De KP moest een van de bruggen over de IJssel bewaken. Daar zouden de bevrijders overheen komen. Zodra de Duitsers de brug wilden opblazen, moest de KP ingrijpen. Met z’n zevenen zaten ze in de fabriek van de Twentse oliehandel Twentol, te wachten.
Verraad & executie
Hoe de Duitsers erachter kwamen dat ze daar zaten, en of er verraad in het spel was, is te horen in de vierde aflevering van de podcast Verstilde Verhalen. Daarin vertellen de neven van Corry Bosch ook over de rol van de Duitse soldaat Ernst Gräwe. Die ook geëerd wordt op het Twentol-Monument. Hij is de enige Duitser die op een verzetsmonument staat in Nederland, omdat “hij ons respect verdiend.”