Geschiedenis
NOS

Herinneringscentrum Kamp Westerbork in financiële problemen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Herinneringscentrum Kamp Westerbork in financiële problemen

Financieel gaat het niet goed met Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Dit is de plek vanwaar tijdens de Tweede Wereldoorlog Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd naar kampen als Auschwitz, Bergen-Belsen, Sobibor en Theresiënstadt. Van hen overleefden maar een paar duizend de oorlog. Directeur Bertien Minco van Herinneringscentrum Kamp Westerbork biedt vanmiddag een petitie aan in Den Haag voor meer steun van de overheid, getiteld De meest beladen geschiedenis van Nederland dreigt vergeten te worden. Minco vertelt over de petitie in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

"We weten eigenlijk al jaren dat de kennis over de Holocaust - vooral onder jongeren - heel erg achteruit gaat", aldus Minco. "We werken daar ook heel hard aan. Maar op het moment dat de middelen die wij hebben steeds minder toereikend zijn, moeten wij gaan bezuinigen om dingen die belangrijk zijn, zoals educatie. Dat willen we niet en dat kan ook helemaal niet.

Voormalig Doorgangskamp

Via Kamp Westerbork werden in de Tweede Wereldoorlog ruim 100.000 Joden en 250 Sinti en Roma per trein naar de nazi-vernietigings- en concentratiekampen gedeporteerd. Slechts 5000 Joden en 32 Roma overleefden de oorlog.

De financiële problemen komen niet door tegenvallende bezoekersaantallen, want die stegen juist. Het afgelopen jaar bezochten 130.000 mensen het voormalige doorgangskamp in Drenthe. Jaarlijks bezoeken zo'n 35.000 scholieren het herinneringscentrum. Die bezoeken worden grotendeels door het centrum zelf betaald. Volgens Minco moeten nu veel scholen geweigerd worden omdat er geen geld meer is om extra personeel in te huren, en dat terwijl de educatieve functie van de organisatie belangrijk is, stelt Minco.

'Al vele jaren te weinig subsidie van Rijk'

"We zijn eigenlijk al jaren krap gefinancierd en we kunnen maar net ons hoofd boven water houden. De laatste jaren hebben we te maken met flinke loonstijgingen en de kosten stijgen ook immens."

"Maar de mate waarin wij gesubsidieerd worden, stijgt absoluut niet mee. En nu dreigt ook nog eens de btw-verhoging en bezuinigingen vanuit het nieuwe kabinet. Dat betekent voor ons echt dat we kopje onder gaan."

Petitie

Het herinneringscentrum hoopt op zowel een structurele oplossing vanuit het Rijk als een eenmalige bijdrage voor een verbouwing om het herinneringscentrum toekomstbestendig te maken.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork in financiële problemen

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie