Wetenschap & Techniek
NTR

Olympische Spelen worden steeds minder duurzaam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympische Spelen worden steeds minder duurzaam

De Olympische Spelen zijn sinds de winterspelen van 2002 in Salt Lake City steeds minder duurzaam geworden, becijferden wetenschappers. Ze keken niet alleen naar de bouw en ontwikkeling in aanloop naar de spelen, maar ook naar de spelen zelf.

De Zwitserse onderzoekers namen zestien Olympische Spelen onder de loep, vanaf 1992 tot en met de aankomende Zomerspelen in Tokyo. Ze keken steeds hoe goed de organiserende steden presteerden op het gebied van economische, ecologische en sociale duurzaamheid.

Gemiddeld haalden de steden een 'medium' score: 48 punten van de maximaal behaalbare 100 punten. Dat gemiddelde verhult wel het nodige: financieel scoorden de Spelen vaak slecht, terwijl ze het op het gebied van de bruikbaarheid van de gebouwen en infrastructuur op de lange termijn juist weer goed deden.

Bergafwaarts

De spelen van 1992 in Albertville (69) en in 2002 in Salt Lake City (71) behaalden de hoogste score. Zowel de Zomer- als de Winterspelen behaalden van 1992 tot en met 2008 gemiddeld duidelijk hogere scores. Sinds de Winterspelen van 2010 in Salt Lake City gaat het bergafwaarts met de scores. Het onderzoek verscheen in Nature Sustainability.

De Olympische Spelen worden de afgelopen jaren juist als een voorbeeld van duurzaamheid neergezet. De Spelen van 2010 in Vancouver stonden bekend als de eerste duurzame spelen, en in 2014 werd duurzaamheid een van de drie pilaren van de Olympische Agenda 2020.

Grote onderlinge verschillen

De gemiddelde afname in duurzaamheid verhult overigens wel grote verschillen per editie. De Spelen van 1994 en 1998 in Lillehammer en Nagano scoorden ook al behoorlijk slecht, terwijl de Spelen van 2018 in Zuid-Korea het juist weer relatief goed deden.

Desalniettemin is er nog een hoop te winnen, aldus de onderzoekers, die meteen met een lijstje adviezen komen. Zo zou het flink schelen als er minder publiek in levende lijve aanwezig zou zijn bij de wedstrijden. Ook opperen ze de mogelijkheid om de Spelen te laten rouleren langs een beperkt aantal steden, zodat gebouwen en infrastructuur kunnen worden hergebruikt. En ten slotte adviseren ze om een onafhankelijk orgaan in te stellen dat standaarden voor duurzaamheid instelt en afdwingt.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Dagelijks tussen 17.00 en 18.30 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie