Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waarom zeggen we niet 'goede ochtend' in plaats van goedemorgen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zeggen we niet 'goede ochtend' in plaats van goedemorgen?

Op de ochtendradio, bij de koffieautomaat of gewoon thuis aan de ontbijttafel: we wensen elkaar een goedemorgen. Maar klopt dat woord eigenlijk wel? Morgen verwijst immers naar de volgende dag, aldus een luisteraar van De Taalstaat. Waarom zeggen we niet 'goede ochtend'? Fieneke Jochemsen van de Taaladviesdienst van Onze Taal weet het antwoord.

Het Taalloket: Fieneke Jochemsen over 'goedemorgen' zeggen

Jochemsen benadrukt eerst een belangrijk punt: het woord goedemorgen klopt gewoon. "Ook als je goed luistert, klopt het woord helemaal", legt ze uit. "Morgen betekent letterlijk ochtend, het begin van de dag dus."

Dubbele betekenis van het woord 'morgen'

Toch associƫren sommigen morgen met de volgende dag. "Dat is ook niet gek, want die betekenis heeft het woord ook." Volgens Jochemsen is de dubbele betekenis van morgen goed te verklaren. "De oudste betekenis van morgen is het begin van de dag. Dan heb je het over een zelfstandig naamwoord. Maar eeuwen geleden zijn we dat zelfstandig naamwoord ook als bijwoord gaan gebruiken. Zo werd morgen niet langer alleen gebruikt voor de volgende ochtend, maar ook voor de rest van de dag."

Goedemorgen klopt dus, al zou 'goede ochtend' ook niet fout zijn. Waarom is die variant dan nooit ingeburgerd? "Dat is lastig te beantwoorden. Goedemorgen is de gangbare groet geworden. Dat kan ermee te maken hebben dat ochtend vroeger een kortere periode aanduidde en morgen een bredere betekenis had, namelijk het hele dagdeel. Zo is het algemenere woord morgen waarschijnlijk in de groet terechtgekomen."

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Bluesky.

Ster advertentie
Ster advertentie