Hersenstimulatiesoftware helpt lichaam beter te presteren
- Nieuws
- Hersenstimulatiesoftware helpt lichaam beter te presteren
Hoe kan techniek je helpen om je lichaam beter te laten presteren? Een start-up uit Eindhoven heeft speciale software ontwikkeld waarmee hersenen gestimuleerd kunnen worden. En dat zorgt voor betere prestaties van het lichaam. De techniek wordt al gebruikt door spelers van PSV maar ook door ouderen met valproblemen, vertelt een van de oprichters in Villa VdB.
Nieuwe techniek van hersenstimulatie zorgt voor betere fysieke prestaties
Video niet beschikbaar
Het is een manier om het brein cognitief te trainen. VĂ©ronne Reinders van Aristotle Technologies legt uit hoe dat werkt: "We maken een app waarin mensen zaken moeten combineren." Ze legt uit dat gebruikers iets lichamelijks doen terwijl ze tegelijkertijd op een scherm hersenoefeningen moeten doen. "Je kent vast die schermen waarin het woord 'groen' geschreven staat, terwijl je dat in een andere kleur ziet. Dan moet je, terwijl je die fysieke opdracht doet, aangeven of het nou groen is of niet", zegt Reinders.
Hersenen gaan beter werken en versnellen
Zo moeten de spelers van PSV oefeningen met een voetbal uitvoeren, terwijl ze ondertussen via een joystick de oefeningen op het scherm doen. Door dat soort oefeningen gaan de hersenen beter werken en versnellen, is de gedachte. "De feedback is positief, spelers ervaren meer tijd op het veld, worden minder vaak verrast door tegenstanders en zijn accurater in stressvolle situaties op het veld", zegt Jurrit Sanders van de PSV Academy.
Extra reserves
Wat gebeurt er dan in de hersenen? "Je moet het zien alsof er extra wegen in het brein worden aangelegd. De spelers bouwen extra reserves op, waardoor ze op het voetbalveld minder snel overprikkeld zijn en hun aandacht beter kunnen verdelen", zegt Reinders. De hersenen kunnen dus meer aan. De techniek wordt ook elders getest. Bijvoorbeeld bij kinderen met de spierziekte Duchenne en bij ouderen.
Beter presteren in de echte wereld
Want kinderen met Duchenne zijn sneller vatbaar voor neurologische problemen, zoals ADHD. En ook voor hen kan het dus werken om meer 'wegen' in de hersenen aan te leggen. "Dan kunnen ze in de echte wereld beter presteren, bijvoorbeeld in standaard dagelijkse taken." Ouderen gebruiken de software bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut. Zij leren bijvoorbeeld hoe ze hun aandacht in het verkeer beter kunnen verdelen. Ze lopen op een loopband en trainen ondertussen hun brein.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.