Onderzoek
NOSNTR

Primeur in het AmsterdamUMC: nieuwe software op hersenchip voor Parkinsonpatiënten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Primeur in het AmsterdamUMC: nieuwe software op hersenchip voor Parkinsonpatiënten

In het AmsterdamUMC hebben twee Parkinsonpatiënten als eerste ter wereld de een hersenchip met gloednieuwe software gekregen. Al langer kunnen mensen met Parkinson een hersenchip ontvangen die met continue elektrische signalen symptomen zoals trillen vermindert. Toch ervaren sommige patiënten bijwerkingen van deze chip. Daarom introduceert het AmsterdamUMC een nieuwe methode.

Video niet beschikbaar

Chips voor diepe hersenstimulatie, oftewel Deep Brain Stimulation (DBS), worden al langer gebruikt. "Dit systeem bestaat uit elektroden die in de hersenen worden geïmplanteerd", legt neuroloog Martijn Beudel uit. "Via een draad zijn ze verbonden met een klein apparaatje onder het sleutelbeen. Dat apparaat geeft elektrische pulsjes af, waardoor verstoorde hersenactiviteit wordt onderdrukt. Hierdoor kunnen patiënten met bijvoorbeeld Parkinson soepeler en beter bewegen."

Software

Het gaat bij deze primeur dus niet om een compleet nieuwe chip, maar om innovatieve software die op de chip wordt gezet. "Deze software maakt het mogelijk om te luisteren naar de verstoorde hersenactiviteit en de hoeveelheid stimulatie hierop aan te passen. De behandeling wordt zo beter afgestemd op de behoefte van de patiënt." De software kan bij patiënten met de 'oude' chip erop gezet worden zonder operatie. De twee patiënten met de nieuwe software maken het volgens Beudel dan ook goed.

Van experiment naar patiënt

Voor Beudel is deze stap bijzonder. "Ik werk al meer dan tien jaar aan deze behandeling in een experimentele setting. Dat het nu van het laboratorium naar de patiënt komt, is ontzettend waardevol om te zien. We hopen dat we hiermee de behandeling verder kunnen verbeteren."

Meer onderzoek

Hoewel de resultaten veelbelovend lijken, benadrukt Beudel dat er nog meer onderzoek nodig is. "Op dit moment kan een geselecteerde groep patiënten mogelijk baat hebben bij deze nieuwe software. We blijven de uitkomsten van deze behandelingen zorgvuldig registreren." De onderzoekers willen ook een studie opzetten waarbij patiënten direct na een operatie worden vergeleken. Hierbij wordt gekeken naar de standaard DBS, die continu stroompulsjes geeft, en de nieuwe adaptieve vorm. "Ik denk dat dit een belangrijke toevoeging kan zijn", aldus Beudel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie