Deze computer doet in drie minuten wat een gewone computer in 10.000 jaar doet
- Nieuws
- Deze computer doet in drie minuten wat een gewone computer in 10.000 jaar doet
[NTR] Google claimt 'kwantum suprematie': een kwantumcomputer van het bedrijf zou in 3 minuten een berekening hebben uitgevoerd waarover de grootste commerciële computer van het moment 10.000 jaar over zou hebben gedaan.
Als de claim inderdaad klopt, zou dat groot nieuws zijn. Met de kwantumcomputer zou een nieuw tijdperk kunnen aanbreken in het digitale domein. Het zou mogelijk kunnen worden om miljoenen berekeningen tegelijkertijd uit te voeren. Dat zou kunnen leiden tot het ontrafelen van natuurkundige en scheikundige processen - of tot het kraken van zelfs de best versleutelde gegevens.
Het nieuws dook afgelopen weekend op in de Financial Times, en druppelt nu door naar andere media. Een wetenschappelijk artikel met details stond vorige week kort op een server van de NASA, maar werd al snel weer verwijderd. Google heeft nog niet gereageerd op de nieuwsberichten.
Meer bedrijven in de race
Behalve Google investeren ook bedrijven als IBM en Microsoft miljarden in de ontwikkeling van kwantumcomputers. In Nederland is Microsoft actief op de campus van de TU Delft, waar Leo Kouwenhoven aan de kwantumcomputer werkt.
Het Britse wetenschapsblad New Scientist wist de hand te leggen op een kopie van het wetenschappelijke artikel, en meldt dat de kwantumcomputer werkt met 54 qubits, het kwantumequivalent van de gewone bit. Dat mag weinig klinken, maar in de kwantumwereld neemt met elke qubit het aantal rekenmogelijkheden exponentieel toe. Daardoor ontstaat met een relatief klein aantal qubits al een enorme rekenkracht.
Test clip Walter R1-1
Kritiek
Er is trouwens ook kritiek op de claim van Google. Volgens concurrent IBM is de claim 'onverdedigbaar - gewoon simpelweg fout'. Het bedrijf wijst erop dat de berekening is gedaan in een specifieke laboratorium-omgeving, en hoogstwaarschijnlijk verder geen praktische toepassingen heeft.
Maar het is niet uitgesloten dat hier enige jaloezie in het spel is. Een voormalig topman van IBM noemt het onderzoek van Google juist 'verstrekkend' en 'heel belangrijk'.
Waarom de kwantumcomputer hot is op de grootste wetenschapsconferentie ter wereld
Waar zouden we zijn zonder kwantummechanica? Op NPO Focus lees je over de kwantumcomputer en de kleinste elementen om ons heen.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap