Macht techgiganten als Microsoft 'te groot' in Nederland: 'We zijn te afhankelijk'
- Nieuws
- Macht techgiganten als Microsoft 'te groot' in Nederland: 'We zijn te afhankelijk'
Door een storing bij Microsoft lag het openbaar vervoer in Nederland plat en was het chaos bij Schiphol door gecancelde vluchten. Heel veel systemen zijn afhankelijk van de services van Microsoft en kunnen niet autonoom handelen zonder. Dit riep vervolgens de vraag op of Nederland niet té afhankelijk is van techgiganten als Microsoft en Google. "De macht is ons uit handen geglipt", zegt Marjan Slob, Denker des Vaderlands, bij Spraakmakers.
Slob deed haar pleidooi om de macht van Amerikaanse techbedrijven te beperken al in een essay in Trouw. "We zijn te afhankelijk", schrijft de Denker des Vaderlands. "Ik pleit voor activisme, mensen moeten macht terugkrijgen van de techbedrijven", onderstreept Slob bij Spraakmakers. "Wij zouden over onze data moeten gaan als burgers."
Bedrijven in toom houden
Om dat voor elkaar te krijgen, moeten de krachten gebundeld worden op politiek niveau, zegt Slob. "De instantie die hier het meest grip op kan krijgen is de Europese Unie. Nederland kan de bedrijven niet in toom houden in haar eentje." De techbedrijven zetten slechts in op efficiëntie en kosten drukken, niet op veiligheid. "Ik denk dat je moet beginnen met de vraag hoe we als maatschappij willen zijn en hoe de techbedrijven aansluiten daarop. Je ziet de gevolgen."
Back-upsystemen
Daarom vindt Slob dat er "afgedwongen" moet worden dat techbedrijven back-upsystemen moeten hebben voor soortgelijke situaties als laatst. Hoewel Barbara Kathmann, Tweede Kamerlid namens GroenLinks-PvdA, denkt dat we "moeten accepteren" dat dit voorkomt, is het belang om zelf hierop voorbereid te zijn. "We moeten wel scenario's hebben voor wanneer de stekker eruit ligt, vooral in de zorg en het OV."
'Meer in de hand krijgen'
"We hebben ons als overheid in de handen gelegd van techreuzen, voor onderwijs, zorg en alle essentiële informatie", vervolgt Kathmann. Daarom zou Nederland voor 30 procent "onafhankelijk" zijn van big tech. "Zij zijn uit op heel veel winst maken, niet dat ons vervoer goed verloopt. We moeten het meer in de hand krijgen."
Zo denkt Kim van Sparrentak, Europarlementariër namens GL-PvdA, er ook over, maar denkt dat voor de EU wat moet doen. "Als heel Europa niet meedoet, vallen er 400 miljoen gebruikers weg. Dat willen ze niet." Daarnaast zouden we moeten investeren in Europese bedrijven die soortgelijke services kunnen voorzien, om zo ook de autonomie terug te winnen in Europa.
Spread the risk
"We zitten op een punt dat we zelf de kennis niet meer hebben om dingen te fixen. Dat is nog enger. Die bedrijven geven die kennis niet meer uit handen", zegt Van Sparrentak. Techjournalist Arnoud Wokke denkt dat het vooral bij gebruikers ligt om back-ups van hun data te maken. "Spread the risk", zegt de Tweakers-journalist.
'Veel te kwetsbaar'
"Dit soort grote storingen kunnen vaker voorkomen. Dan ligt het openbare leven even stil", concludeert Wokke. Beller Joke Lammerts van Bueren vreest hetzelfde. "Je geeft alles gratis en voor niets weg aan zo’n groot bedrijf. We zijn veel te kwetsbaar." Luisteraar Hans van Roon maakt zich geen zorgen. "Wat maakt het nou uit dat mensen alles weten van je?"
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!