Hoe Amerika de macht van Google wil inperken
- Nieuws
- Hoe Amerika de macht van Google wil inperken
Een adres, medisch advies of het antwoord op de vraag hoe lang je broccoli moet koken: je vindt het allemaal op Google. We googelen er allemaal wat op los. Maar: de Amerikaanse overheid ziet dat graag anders. Omdat de macht van Alphabet, het moederbedrijf van Google, groot is, wil de overheid het bedrijf opsplitsen. Hoe breek je die macht van zo'n bedrijf en wat betekent dat voor ons de gebruikers? Dat vertelt Eva Hofman, techjournalist van De Groene Amsterdammer in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De wereldwijde machtspositie van Alphabet is gigantisch. Zo werd in 2022 voor 90% van alle zoekopdrachten Google gebruikt. Kortom: het moederbedrijf van Google is zo groot dat er bijna geen competitie meer mogelijk is. "Eigenlijk alles wat je doet op het internet, doe je via Google", zegt techjournalist Eva Hofman. "Daar komt nog bij dat Google veel advertentiemacht heeft. Google heeft de Play Store, waar je apps koopt. Het heeft Android. Dus het heeft op heel veel verschillende manieren invloed op hoe wij online zijn."
Oneerlijke monopoly
De lange arm van Google wordt nu als 'oneerlijke monopoly' bestempeld. Dus wil de Amerikaanse overheid Alphabet opsplitsen. "Dat doen ze om te kunnen zeggen: jullie kunnen niet op al die markten hetzelfde bedrijf hebben dat ook nog eens met elkaar interacteert", aldus Hofman. Zo hopen ze dit machtsprobleem op te lossen en ook in de toekomst een soortgelijk probleem te voorkomen. Wanneer Alphabet zou worden opgesplitst, moet het verdergaan als los opererende bedrijfjes. "Dus dat het niet meer zo is dat het ene bedrijf het andere ook veel rijker maakt", zegt Hofman.
"Het is een bijzonder initiatief", zegt Hofman. "Het is iets wat in de EU ook al voorzichtig is aangekaart. Google heeft begin dit jaar vanuit de EU een enorme boete gekregen ook vanwege de oneerlijke monopoly van de advertentiemarkt. Ik heb een heel leven lang op het internet doorgebracht en dat was altijd via Google. Dat is de enige poort naar het internet en dat is best wel gevaarlijk. Dus het idee dat er alternatieven kunnen zijn, misschien ook meer ethische alternatieven, daar word ik wel enthousiast van."
Maatschappelijke functie
De Amerikaanse Justitie noemt in een 32 pagina's dik document dat Google een illegale monopolist is dat zorgt voor een 'in elkaar verderfelijke schade'. Want het gaat niet alleen om de marktfunctie, maar ook de maatschappelijke functie.
Hofman: "Als je altijd alleen maar het beste Google kunt gebruiken, dan kan Google ook veel van je eisen. Dan kan het heel veel van je data vragen - wat al gebeurt. Op het moment dat Google de enige is die bepaalt welke advertenties goed zichtbaar zijn dan kan het daar heel veel geld voor vragen. Als Google de enige is die bepaalt welke zoekresultaten bovenaan komen te staan, dan betekent het dat Google de macht heeft over welke informatie wij als gebruikers te zien krijgen. Dat is wel schadelijk."
Omdat Google zoveel macht heeft, zijn hun diensten aangepast op hun infrastructuur. "Als je dat gaat opbreken, dan zijn alle mensen die afhankelijk zijn van Google komen ook in de problemen want die moeten alles aanpassen. Dus dat heeft gigantische gevolgen", aldus Hofman. Maar als deze doorvoeringen plaats gaan vinden, gaan daar nog jaren overheen.