Ooit online eens wat doms geplaatst? 'Ga jezelf eens googlen en kijk dan wat je tegenkomt'
- Nieuws
- Ooit online eens wat doms geplaatst? 'Ga jezelf eens googlen en kijk dan wat je tegenkomt'
Wat moet je doen als je wel eens een gênant bericht of ongemakkelijke foto online gezet hebt, maar die vergeten bent? Ongelukkige online slippertjes, die kan je best wel weer wissen. Maar dat kost wel tijd. En het is geen garantie dat het dan echt van internet af is. Dat zegt Niek de Wilde in Villa VdB, mede-oprichter van de website privacyguides.org: "Ga jezelf een googlen en kijk dan wat je tegenkomt."
Hoe wis je je digitale sporen van het internet?
Video niet beschikbaar
Zelf is De Wilde online nauwelijks te vinden, zegt hij. Niet met zijn eigen naam op Instagram, Twitter, Facebook of Whatsapp. En dat doet hij expres. Hij is een van de oprichters van Privacy Guide, een non-profitorganisatie die helpt om mensen digitaal beter weerbaar te maken.
Gênante foto's
Maar hoe weet je nou eigenlijk of er oude foto's van jezelf online staan die je eigenlijk niet meer zo geschikt vindt? "Bekijk eens welke accounts je allemaal hebt. Zoek in je mail naar de inlogs van je accounts en zet het op een rijtje. Als je daar een overzicht van hebt, dan kan je ook zien welke er eigenlijk niet meer zo van belang zijn. Jezelf googlen alsof je iemand anders bent kan ook een goeie zijn."
Het kost even tijd, maar het kan effectief zijn. En als je dan echt een gênante foto tegenkomt? "Als je die zelf geüpload hebt, verwijder hem dan. Anders kan je nog proberen om de eigenaar van de website te mailen met het vriendelijke verzoek om de foto offline te halen. Maar het is geen garantie dat het helemaal weg is. Heeft de foto veel aandacht gehad, dan kan het zijn dat iemand anders er een foto of een kopie van heeft gemaakt. En die kan zo weer online verschijnen."
'Voorkomen beter dan genezen'
Het meest handig is om vooraf te bepalen of je iets wel echt online wil zetten. "Voorkomen is beter dan genezen", zegt De Wilde stellig. "Bedenk altijd, wat ik nu deel, kan mezelf dat later schade toebrengen?" En natuurlijk is het zo dat iets dat niet geüpload wordt, hoef je later ook niet te verwijderen. Bedenk dus ook aan wie je iets stuurt. De Wilde: "Als je iets publiekelijk deelt, dan kan iedereen het zien. Maar je kan tegenwoordig ook vaak instellen dat alleen vrienden van je het kunnen zien."
Kluis vol wachtwoorden
En dan heeft De Wilde nog een verstandige tip. "Ga geen losse wachtwoorden onthouden, maar stel een wachtwoordbeheerder in. Daarin heb je een soort digitale 'kluis' met wachtwoorden. Die hoef je niet meer te onthouden en ze zijn veilig versleuteld. Alleen jij kan met een hoofdwachtwoord die kluis inkijken. Bovendien kan zo'n wachtwoordbeheerder voor elke website een andere, veilige wachtwoorden genereren. Wordt er dan ooit een wachtwoord van je gekraakt, dan is dat alleen voor één bepaalde site. En niet allemaal." Je digitale 'ongemakkelijkheden' uitwissen kan dus, maar het proces kost tijd. En, geeft De Wilde toe, je kan het zo goed mogelijk proberen te doen, maar het is nooit waterdicht. Want iemand anders kan altijd een kopie gemaakt hebben.
Villa VdB
Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.