Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Zitten er ook positieve kanten aan (veel) gamen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zitten er ook positieve kanten aan (veel) gamen?

Gamen wordt veelal in een kwaad daglicht gezet, onder andere door de agressiviteit in de spelletjes zelf en het effect daarvan op de speler. Bovendien kunnen mensen verslaafd raken aan gaming, wat natuurlijk een negatief effect heeft op iemands leven. Maar zitten er ook positieve kanten aan (veel) gamen? "Het is juist heel sociaal", zegt Max van Kuipers, psycholoog en voorzitter van Stichting Gezond Gamen, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Er zijn nogal wat vooroordelen over gamers. Zo zouden ze minder sociaal zijn, fysieke klachten ondervinden van het vele gamen, hun school en werk verwaarlozen, is hun dag- en nachtritme verstoort, gaat de hygiëne er niet op vooruit en wordt er slecht gegeten. Maar dat is slechts één kant van het verhaal, zegt Van Kuipers. "Ik denk dat gaming ontzettend veel kan doen voor het cognitief vermogen."

Taalvaardigheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat er veel te leren is door middel van gamen. "Wat een game goed doet is dat het direct context geeft aan datgene wat je leert", legt Van Kuipers uit. Dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld een rijtje woordjes leren. "Je ziet een boom en het is 'tree.' Je krijgt meteen context", legt Van Kuipers uit. "Omdat het meteen context geeft, blijft het ook veel beter plakken."

Voetbalkunde

Dat geldt niet alleen voor taal. Voetballers hebben bijvoorbeeld beter leren spelen door de spelletjes van FIFA, omdat ze een beter strategisch vermogen hebben ontwikkeld. "Ze hebben het spel dan van bovenaf gezien en hebben geleerd dat het niet handig is om met z'n allen op de bal af te rennen", vertelt Van Kuipers. "Ze hebben een helikopterview van het spel gekregen."

CEO's, leiders, brandweermannen, chirurgen en politieagenten zouden ook vaak hebben gegamed. "Als je een een gevaarlijke situatie op een veilige manier oefent en je doet dat heel vaak, dan kom je daar gewoon beter uit", aldus Van Kuipers.

Asociale bezigheid

Van Kuipers weerspreekt ook het idee dat gamen een asociale bezigheid is. "Het is juist heel sociaal. De meeste mensen gamen samen en spreken daarna vaak fysiek af. Dat zijn vrienden voor het leven."

Gamen heeft ook nog eens een positief effect op iemands zelfvertrouwen. Bovendien helpt het in nachtmerries met "monsters", blijkt uit onderzoek. "Ze lossen de nachtmerries juist op en worden er niet bang van."

'Geen enkel probleem'

Balans is vooral belangrijk, benadruk Van Kuipers. "Je moet ook naar alle andere aspecten in je leven kijken. En als dat allemaal goed gaat, dan is gamen geen enkel probleem." Daarom zijn naar school gaan, sporten en andere hobby's van belang. "Als alles in balans is, dan gaat dat prima."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie