Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

'Vrouwen kunnen beter multitasken': hardnekkige mythe of wetenschappelijk onderbouwd?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwen kunnen beter multitasken': hardnekkige mythe of wetenschappelijk onderbouwd?

De één lijkt alles tegelijkertijd te kunnen doen, waar de ander zich heel goed moet focussen om een taak af te krijgen. Maar kunnen mensen daadwerkelijk multitasken? En is het een mythe dat vrouwen dat van nature kunnen? Onderwijspsycholoog Paul Kirschner vertelt hoe het zit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Laat ik u meteen uit de droom helpen. De één kan niet beter multitasken dan de andere. Niemand kan multitasken", begint Kirschner. Volgens de onderwijspsycholoog kunnen we hooguit "schakelen tussen taken" die uitgevoerd worden. "Elke keer dat je schakelt van de ene taak naar de andere en dan terug naar je oorspronkelijke, kost het je meer tijd en heb je de kans om meer fouten te maken."

Hardnekkige mythe

Wat wel kan, is dat de één beter is in dat schakelen dan de andere. Maar dat vrouwen dat van nature beter zouden kunnen, klopt "geen ene reet" van, zegt Kirschner. "Het is een hardnekkige mythe."

Papadag

Volgens Kirschner komt dat idee voort uit de opkomst van de papadag. "Bijna iedere dag zorgt mama voor alles en dat doet ze zonder na te denken. Ze weet dat Mientje dit broodje krijgt en Piet broodje B. Ze weet dat woensdag balletdag is voor Piet en doet dat gedachteloos. De man heeft daar moeite mee", aldus Kirschner.

Automatiseren

Het is vrouwen dus geautomatiseerd en voor mannen is er geen route. "Hij moet denken over alles wat hij aan het doen is, terwijl mama dat in hun routine heeft en hoeft niet na te denken", zegt Kirschner. "Helaas is dat haar routine en niet de zijne. En als ze alle twee iedere dag dat deden, was dat niet het geval."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie