Sport
KRO-NCRV

Waarom zijn Amerikanen zo slecht in voetbal?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn Amerikanen zo slecht in voetbal?

De vrouwen doen het er een stuk beter, maar de Amerikaanse mannen staan allesbehalve bekend als goede voetballers. Hoe kan het toch dat een van de grootste en rijkste landen ter wereld zo slecht is in deze wereldsport? Neal Petersen van voetbalprogramma FC Afkicken spreekt over de kwaliteit van het Amerikaanse voetbal bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"Als je naar de afgelopen twintig jaar kijkt, zijn de Amerikaanse vrouwen super succesvol. Dat kun je niet stellen van de mannen", zegt Petersen. Er zijn volgens hem verschillende aanleidingen tot het succes van de vrouwen. "Daarnaast zijn de mannen ook in opkomst."

Vrouwenvoetbal

Daarbij zijn een paar aspecten belangrijk om uit te lichten volgens Petersen. Zoals 'Title IX', een Amerikaanse wet die in de jaren 70 werd ingevoerd. Deze wet zorgde ervoor dat scholen financiering van de overheid gelijkwaardig moesten uitgeven aan sporten voor zowel mannen als vrouwen.

"Iedereen kent in Amerika 'The big four': American football, basketbal, ijshockey en honkbal. Maar voor de vrouwen was er niet zoveel en dus ontstond er voetbal", zegt Petersen. Dit werd cultureel geaccepteerd en vrouwen konden het uitoefenen op scholen. "Dat zorgde voor goede randvoorwaarden voor vrouwen om zich in voetbal door te ontwikkelen." Nederlandse trainster en voormalig voetbalster Sarina Wiegman ging ooit zelfs weg uit Nederland om college soccer te spelen in Amerika, omdat de faciliteiten daar veel beter waren.

Opmars

De Amerikaanse spelers zijn wel steeds beter geworden, stelt Petersen. Zo staat 'project 2026' voor de mannen op de planning. Het WK in eigen land, waarvoor alles uit de kast wordt getrokken. "De ambitie is dat Amerika dan kampioen wordt." Volgens de voetbalkenner is voetbal een wereldsport en wil Amerika nu het wereldtoneel betreden.

"Je ziet dit aan verschillende dingen. Zo is topspeler Lionel Messi naar Amerika vertrokken om voor Inter Miami te spelen en heeft AppleTV+ een tv-contract voor de komende tien jaar verlengd voor maar liefst twee miljard dollar." Onder het volk lijkt de sport ook steeds populairder te worden, vertelt Petersen. "De stadions zitten op een bezettingsgraad van 80 procent en met name jonge kinderen kiezen voor 'soccer' in plaats van bijvoorbeeld American football, wanneer ze de keuze hebben. Dit zou een gezondere keuze zijn."

Het stigma dat Amerikanen de sport stom vinden, omdat je er gelijk mee kan spelen, is ondertussen dus achterhaald. "Inmiddels is het de top vier van grote sporten binnengestroomd en ik denk dat het de komende jaren de top drie wel gaat halen", zegt Petersen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie