Wetenschap & Techniek
NOSNTR

DNA-tests hebben soms een placebo-effect

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. DNA-tests hebben soms een placebo-effect

Mensen gaan zich gedragen naar de uitslag van een DNA-test, zelfs als die uitslag helemaal niet klopt. Dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers.

Commerciële dna-tests hebben ook 'bijwerkingen'

Stel je voor: je krijgt te horen dat je door genetische aanleg sneller moe bent. Doe je het dan rustiger aan, de volgende keer dat je in de sportschool bent? Onderzoekers van Stanford University kwamen erachter dat het inderdaad zo werkt.

Self-fulfilling prophecy

In een experiment kregen proefpersonen te horen dat ze een genetische variant hadden waardoor ze sneller moe waren na inspanning. Bij een test op de loopband hielden deze mensen het lopen vervolgens minder lang vol en gaven ze eerder aan moe te zijn.

Dat is interessant, zegt klinisch geneticus Fleur Vansenne in Nieuws en Co, omdat de helft van die mensen die genetische variant in werkelijkheid helemaal niet eens had. "Mensen hebben een bepaald idee en gaan zich daar dus blijkbaar ook naar gedragen, ondanks het feit dat dat dus helemaal niet zo is." Zo kan de uitslag van een DNA-test dus een soort self-fulfilling prophecy worden. Het placebo-effect van een testuitslag kan zelfs groter zijn dan het daadwerkelijke effect van een genetische variant.

Commerciële DNA-tests

Goed om te weten, helemaal nu de – niet altijd even betrouwbare – commerciële DNA-test in opkomst is. Steeds meer mensen doen zo’n zelftest omdat ze nieuwsgierig zijn naar hun afkomst en genetische aanleg. Maar de gevolgen van een zo'n test kunnen groot zijn, ook omdat je dingen te weten kunt komen die je misschien eigenlijk liever niet had willen weten.

"Mensen die zelf even een test doen, realiseren zich vaak helemaal niet wat voor gevolgen dat kan hebben voor henzelf," zegt Vansenne. Als je een genetische test laat doen in het ziekenhuis, krijg je daar meer begeleiding in. "Het verschil is dat wij van tevoren de tijd nemen om daar met mensen over te praten: wat zijn de voor- en nadelen, wil je dit eigenlijk wel weten? Wat ga je doen met zo'n testuitslag?"

Wil je meer weten over DNA? Lees verder op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie