Wetenschap & Techniek
EO

Tijd voor kleine, modulaire kerncentrales? 'Nee, ze zijn veel te duur'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tijd voor kleine, modulaire kerncentrales? 'Nee, ze zijn veel te duur'

Het kabinet heeft 14 miljard euro klaargezet voor de bouw van kerncentrales. Omdat een centrale nogal groot is, willen de VVD en het CDA kleine 'modulaire' kerncentrales bouwen. Is dat slim? Nee, zegt publicist Jesse Frederik in Geld of je leven. "Ze zijn veel te duur."

Moet Nederland een kleine modulaire kernreactor bouwen? (14 november 2024) - Geld of je leven

Het bouwen van een kerncentrale is nogal ingrijpend: je hebt honderden bouwvakkers nodig die jaren bezig zijn. Omdat Nederland in 2035 al niet meer afhankelijk wil zijn van fossiele brandstoffen duurt dat veel te lang, zeggen critici van kernenergie. Met de kleinere kerncentrales zou dit probleem worden getackeld.

Energie-adviseur Hans Schoenmakers vergelijkt het met een LEGO-doos: "Zo’n centrale bestaat uit modules die in fabrieken worden gemaakt en vervolgens met een vrachtwagen naar de bouwplaats gereden. Daar wordt het in elkaar gezet." De grootte varieert van ongeveer een derde van een voetbalveld tot aan een gebouw dat de grootte heeft van de kerncentrale in Borssele.

Schoenmakers snapt de voordelen wel: de centrales zijn goedkoper dan een grote centrale, worden sneller gebouwd en kunnen op veel meer plekken staan. Bij bedrijven die veel stroom nodig hebben, zou zo’n kleine centrale heel handig zijn, denkt hij: "Dan ontlast je het stroomnet."

'Totaal niet realistisch'

Correspondent-journalist Jesse Frederik is totaal niet overtuigd van het idee. "Ze bestaan nog helemaal niet. De meeste bedrijven zijn niet verder gekomen dan een PowerPoint-slide", zegt hij. "Vooralsnog heb je alleen het bedrijf Nuscale in de VS, die hebben miljarden aan overheidssteun gekregen, maar daar is nu de stekker uitgetrokken omdat het te duur werd. Het is nog duurder dan conventionele kernenergie, die ook al heel duur is."

Kerncentrales zijn zo groot, omdat het efficiënter is. "Als je het twee keer of vier keer kleiner maakt, heb je minder schaalvoordelen. Kleiner maken betekent niet goedkoper, dus daarom zijn die dingen er niet."

Frederik is geen tegenstander van kernenergie, maar wijst erop dat zonne-energie en windenergie snel goedkoper wordt, en batterijen ook. "Duurzame energie leert, kernenergie niet. Ik weet wel waar ik mijn geld op zou zetten…", aldus de publicist.

Schoenmakers is bang dat de zon niet genoeg schijnt en het ook regelmatig niet waait. "En in Duitsland is het nog veel erger. Ja, zon en wind, maar het is niet genoeg", vindt hij. Frederik zou daarom ook willen inzetten op waterkracht en op meer samenwerking: "Het waait altijd wel ergens…"

Hebben kleine kerncentrales de toekomst?

Ster advertentie
Ster advertentie