Wet van Moore belangrijker dan ooit voor chips: 'Drijfveer achter technologische ontwikkelingen'
- Nieuws
- Wet van Moore belangrijker dan ooit voor chips: 'Drijfveer achter technologische ontwikkelingen'
De wet van Gordon Moore, de berekening waar sinds 1965 uit blijkt dat de rekenkracht van chips steeds sterker wordt, is al een aantal keer gereanimeerd. Maarten Voncken, van hightechbedrijf ASML, legt bij Spraakmakers uit hoe het in onze tegenwoordig tech-gedreven samenleving met de wet gesteld is.
Video niet beschikbaar
Voncken toont de berekeningen met chips op zijn computerscherm. "Voordat de transistor uitgevonden werd, werden daar vacuĆ¼mbuizen voor gebruikt", zegt Voncken. "Wanneer je naar de afgelopen honderd 150 jaar kijkt, zie je dat ongeveer elke twee jaar het dubbele aantal berekeningen kunnen worden gedaan. En dat is eigenlijk wat Gordon Moore observeerde toen hij keek hoe hij transistors maakte met zijn bedrijf Intel."
Economisch gezien
De wet keek dus naar het optimale aantal transistoren op een chip. "Er is een optimaal economisch werkpunt waarop je die chip het beste in de markt kunt zetten", zegt Voncken. "Als je te weinig transistoren erop zet, heeft de chip niet genoeg waarde en kun je het niet verkopen. Maar als je er te veel op zet, is het te duur om het te maken." De Wet van Moore is dus eigenlijk een economisch gevolg van het ontstaan van chips.
De afgelopen 70 jaar is de wet geen observatie maar een drijfveer geworden. Zo ziet Voncken dat hele ecosystemen hier op aangepast worden. "Klanten gaan applicaties maken die op een telefoon draaien. Daarvoor hebben ze een bepaalde rekenkracht nodig. Zij vertrouwen erop dat die rekenkracht zich op een bepaalde manier ontwikkelt en daardoor zie je dat die Wet van Moore steeds meer een daadwerkelijke wet geworden is."
De observatie drijft ontwikkelingen, waardoor de wet blijft bestaan. "Hij is meer levend dan ooit." Al legt Voncken uit dat er meerdere drijfveren zijn waardoor chips krachtiger gemaakt kunnen worden en de wet blijft voortbestaan.
De nieuwste iPhone
De laatste jaren worden de transistoren, die vroeger plat waren, steeds meer driedimensionaal geproduceerd. Hierdoor kan een chip onder andere krachtiger gemaakt worden. "En zo zijn er meerdere manieren hoe je die chip steeds krachtiger kunt maken en de Wet van Moore levend gehouden wordt."
Door het enorme economische belang achter het ecosysteem, kunnen er grote technologische stappen gemaakt worden. "Je wil over twee jaar wel weer de nieuwste iPhone kunnen kopen. Die moet ongeveer dezelfde rekenkracht hebben, maar mag eigenlijk niet veel duurder worden."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.