Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Is de tijgermug net zo dol op (bepaalde) mensen als de steekmug?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de tijgermug net zo dol op (bepaalde) mensen als de steekmug?

Sommigen worden helemaal lek gestoken door muggen, waar anderen flierefluitend door het leven gaan. De bulten kunnen nog eens gaan toenemen, aangezien de tijgermug in Nederland gesignaleerd wordt en mogelijk zich vestigt en verspreidt in de komende jaren. Maar vindt de tijgermug de mug-magneet net zo lekker? Spraakmakers zocht het uit.

Video niet beschikbaar

Zelfs in de winter kun je nog last hebben van muggenbulten. De steekmug kent namelijk een variant die niet in winterrust gaat, vertelt Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen Universiteit. "De een is veel aantrekkelijker en die wordt lekkerder bevonden door de mug dan de ander", zegt de bioloog. Maar geldt dat ook voor de tijgermug?

Vervelende bijter

De tijgermug is een "vervelende bijter", zegt Van Vliet. Het kleine mugje is te herkennen aan het zwart-witte lichaam, de witte streep over de rug én dat 'ie, in tegenstelling tot de steekmug, voornamelijk overdag bijt. "En dat betekent ook dat ze heel snel bijten en veel sneller en meerdere keren proberen te bijten om dat bloed te krijgen, want daar zijn ze op uit."

Dames

"Daarnaast vinden ze mensen wel érg lekker", aldus de bioloog. Dat betekent dat de mensen die nu al regelmatig zitten te krabben, dat ook vaker zullen doen als de tijgermug opkomt in Nederland. "Het zijn de dames die bijten, want die hebben bloed nodig om hun eitjes af te kunnen zetten op het water", voegt Van Vliet toe.

Tropische ziektes

De angst voor de tijgermug komt niet alleen door de muggenbulten die het insect teweeg kan brengen. De tijgermug kan namelijk ook tropische ziektes, zoals dengue en zika, met zich meedragen. "We verwachten dat de kans daarop eigenlijk steeds groter wordt", zegt Van Vliet. "We zullen echt meer aan muggenwering moeten doen en proberen die muggenpopulaties onder controle te houden."

Tips

En hoe kun jij je thuis dan weren tegen muggen? "Zorg dat je horren voor de ramen hebt en klamboes. Maar zorg ook dat je die waterbakjes in je tuin elke twee weken, zeker gedurende het groeiseizoen, leegt", tipt Van Vliet. "Als je in de winter last hebt van muggen, moet je bedenken waar ze vandaan komen. Grote kans dat ze uit de kruipruimte komen. Dan moet je daar eens kijken of daar misschien water staat."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie