Wanneer is een plantje eigenlijk onkruid?
- Nieuws
- Wanneer is een plantje eigenlijk onkruid?
Onkruid vergaat niet, maar wanneer is iets eigenlijk onkruid? Rogier van Vugt, botanicus en hoofd horticultuur bij Hortus Botanicus in Leiden, weet alles van planten en vertelt bij Spraakmakers hoe je kaf van het koren kunt scheiden.
"Onkruid bestaat niet", zegt Vugt stellig. En dat komt doordat de term "een beetje los" gebruikt wordt. "Het zijn planten die groeien op een plek waar je ze niet wil hebben. Maar wat voor de ene persoon onkruid is, is voor de andere persoon een heel geliefde plant." Het is dus best lastig te definiëren.
Verkoeling
Bovendien moeten we 'onkruid' meer gaan waarderen, meent Vugt. De plantjes die tussen de tegels groeien hebben namelijk een verkoelend effect. Een kale tegel wordt na een uur in de zon namelijk heet, waar eentje bedekt met mos en andersoortig groen koel blijft.
Schoonheid
"Een stad die groen is, zal ook veel leefbaarder zijn dan een stad die schoon is", aldus de botanicus. Onkruid is dan ook nuttig. "Als we waardering kweken voor alles wat leeft, hoeven we niet meer met dat probleem te leven het dat per se schoon moet zijn", zegt Vugt.
Oedermoeder van alle ellende
Tegelijkertijd zijn sommige onkruidsoorten erg hardnekkig en verdwijnen niet zo snel. Op plek één staat de Japanse duizendknoop en wordt door Vugt omschreven als de "oermoeder van alle ellende", aangezien het plantje na honderden jaren "nog steeds prima" blijft doen. "Maar je kan er bijvoorbeeld ook limonade van maken en dan is die plant eigenlijk best wel leuk en nuttig", voegt Vugt nog toe.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!