Binnenland
BNNVARA

Plant je bomen, struiken en planten in het najaar

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Plant je bomen, struiken en planten in het najaar

Vanaf komende dinsdag, 1 oktober begint Steenbreek – de stichting die pleit voor minder stenen en meer groen in de tuinen – met de actie ‘Plant je mee?’ Want heel veel mensen worden pas in het voorjaar weer actief in hun tuin, terwijl het juist nú, in het najaar de ideale tijd is om planten, struiken en bomen te planten.

Plant je mee?

Jaren terug, namen Van Kooten en De Bie als de Haagse sjacheraars Jacobse en Van Es het fenomeen ‘De tuin winterklaar maken’ nog heerlijk op de hak. Nee, het is totaal niet nodig om in het najaar de tuin op te ruimen voor de winter. Sterker nog: veel planten, insecten, egels en andere dieren hebben juist baat bij een rommelige tuin in de winter! Toch is de herfst bij uitstek een goed moment om in de tuin te werken, benadrukt Dominique van de Kamp van Steenbreek. “De bodem is dan nog relatief warm en er valt ook veel regen, waardoor de wortels van nieuwe planten goed kunnen hechten. Zet nú dus nieuwe planten en bomen in je tuin!”

Biologische geteelde planten

Als we samen met Van de Kamp wat plantjes gaan kopen in een tuincentrum bij haar in de buurt, blijkt dat er nog genoeg te krijgen is. ‘Chef tuinplanten’ Kevin, van het tuincentrum Ockenburg is het ook helemaal eens met Steenbreek. “Wij benadrukken ook dat je juist nu moet planten, en dan liefst met biologische geteelde planten, dus zonder gif, om de bodem en de insecten te beschermen.”

Kies voor inheemse planten

Omdat onze insecten zijn aangepast aan lokale planten, is het ook aan te raden om vooral inheemse planten te gebruiken. “En ook die zijn nog volop te koop”, zegt Kevin. “Het is wel zo dat veel inheemse plantjes in deze tijd er wat minder uitbundig uitzien dan andere tuinplanten. Soms is het zelfs zo dat je alleen maar een potje met een kluitje koopt waar nog net wat groene blaadjes uitsteken. Maar dat zijn wel gezonde planten die in het voorjaar uitbundig bloeien. Alleen oogt het op dit moment even wat minder.”

Traktatie in het voorjaar

“Mensen zijn denk ik teveel gewend geraakt aan snel succes”, zegt Van de Kamp van Steenbreek, als ze een net gekochte veldsalie in de tuin zet. “We bestellen iets en verwachten het de volgende dag in huis. We planten iets in de tuin en willen dat het meteen bloeit. Maar hoe leuk is het als je nu iets heel kleins in de grond zet en dan in het vroege voorjaar ineens wordt getrakteerd op een bloeiende plant?”

Meer informatie over de actie ‘Plant je mee?’ staat op de website van Steenbreek.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie