Waarom worden er zoveel nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in Zuid-Oost Azië?
- Nieuws
- Waarom worden er zoveel nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in Zuid-Oost Azië?
Slangen, vissen, mollen en planten: in Vietnam, Thailand en Myanmar bij de Mekongrivier zijn in een jaar tijd 234 nieuwe dier- en plantsoorten ontdekt. Femke Koopmans van het Wereld Natuurfonds vertelt in Nieuws en Co hoe dat kan.
Video niet beschikbaar
Ieder jaar worden er in het gebied bij de Mekongrivier nieuwe soorten ontdekt. "Het is een heel onherbergzaam gebied en het is moeilijk om er onderzoek te doen", vertelt Koopmans. Daarnaast speelt de beschikbare kennis en technologie een grote rol, stelt ze: "Het kan zo zijn dat bepaalde soorten al in musea liggen, waar altijd van werd gedacht dat die hetzelfde waren als een andere soort. Nu door bijvoorbeeld DNA-onderzoek of andere onderzoekstechnologie komen we erachter dat het om aparte dier- en plantensoorten gaat."
Waarom belangrijk?
Het is van belang om de dier- en plantsoorten te ontdekken, wetenschappelijk te beschrijven en verder te onderzoeken, stelt Koopmans: "Dat is belangrijk omdat je dan beter weet hoe het gaat met die soorten en wat de bedreigingen zijn voor die soorten. Je kunt zo ook gerichtere beschermingsmaatregelen nemen."
"Er zijn waarschijnlijk een heleboel soorten die we niet gaan ontdekken voordat ze zijn verdwenen. Of nooit zullen ontdekken, of nooit zijn beschreven", vertelt Koopmans. Dat is treurig, vindt Koopmans, maar gelukkig is er de lokale bevolking die kan helpen. Deze mensen kunnen bijdragen in kennisdeling, omdat zij veel soorten kennen.
Bijzondere slangensoort
Recentelijk is er bijvoorbeeld een nieuwe soort begonia ontdekt. Koopmans vertelt hierover: "Wetenschappers hadden de plant ontdekt in het bos en dat hebben ze op een online platform gezet van lokale plantenkenners. De plantenfanaten hebben hun kennis gedeeld en zo is gezamenlijk de informatie verzameld over deze nieuwe soort." De vervolgstap is nu om te monitoren hoe het gaat met de begonia.
"Een soort die mij heel erg opviel is een slang die is gevonden in Thailand. In het Engels heet de slang 'the limestone eyelash pit viper'. Zo heet de slang omdat hij hele opvallende wenkbrauwen of wimpers heeft. Hij heeft groene en steenrode schubben, en een beetje een puntneusje. Ik vond hem wel heel bijzonder", sluit Koopmans af.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.