Het allerkleinste landje op aarde: het Prinsdom Sealand
- Nieuws
- Het allerkleinste landje op aarde: het Prinsdom Sealand
Nee. Vaticaanstad is niet het kleinste land ter wereld en ook San Marino niet. Het allerkleinste landje op aarde is het Prinsdom Sealand, gelegen in de Noordzee, voor de kust van Engeland. Focus bespreekt hoe het Prinsdom Sealand eind jaren '60 is ontstaan en een batterij aan avonturen die volgden, van staatsgreep tot moord en spionage.
Video niet beschikbaar
Een zelfuitgeroepen micronatie
Prinsdom Sealand is een zelfuitgeroepen micronatie, negen kilometer van de Engelse oostkust gelegen op een voormalig marineplatform.
In 1967 wordt een marine-platform voor de kust van Engeland door een ex-majoor ingenomen en uitgeroepen tot onafhankelijke staat. Brit Paddy Roy Bates komt aan op een verlaten luchtafweergeschut platform uit de Tweede Wereldoorlog genaamd Roughs Tower, en vestigt er het onafhankelijke Prinsdom Sealand.
Hoewel Sealand door geen land ter wereld wordt erkend, heeft het een grondwet en geeft het in de territoriale wateren gelegen "vorstendom" eigen postzegels, munten, paspoorten en attesten van verleende adelstand uit. Sealand heeft een oppervlakte van 550 m² en een inwonertal dat varieert van 1 tot 5.
Staatsgreep in 1978
Bankier en amateurhistoricus Rik Bouman, maakt over deze indrukwekkende geschiedenis de podcast 'De gijzeling op de Noordzee'. Want er zijn vele avonturen; gijzelingen, moordzaken, spionage, fraude en politieke schermutselingen zijn nooit ver weg van Sealand.
Het is 1978 als er een eerste staatsgreep plaatsvindt op Sealand. "Het zijn juist Duitsers die op dit oorlogsplatform de samenwerking zoeken met Prince Paddy Roy Bates en zijn familie", vertelt Rik. "Onder leiding van de bijzondere Alexander Achenbach, benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van Sealand, proberen zij de zaken naar hun hand te zetten."
In augustus van dat jaar arriveert een groep Nederlanders met een Duitse advocaat op de eilandstaat om handelszaken te bespreken met Sealand. Bates was destijds in het Verenigd Koninkrijk. De groep bezette het platform en 'kidnapte' Bates' zoon Michael. Kort daarna hernam Bates de basis met een groep vrienden en hielden ze de Nederlanders en de Duitser vast op het platform als 'krijgsgevangenen'.
Atleet van de Olympische ploeg van Sealand
Een bijzondere rol in de geschiedenis is nog weggelegd voor Raymond de Vries. De Nederlands kampioen hoogspringen Raymond de Vries zou de enige atleet van de Olympische ploeg van Sealand worden.
Raymond: "Ik had in de krant een interview gelezen met de minister van Buitenlandse Zaken en de minister Binnenlandse Zaken van Sealand. Ik heb ze opgebeld: 'Jullie hebben publiciteit nodig en jullie hebben geld. Ik heb geld nodig en ik heb publiciteit, kunnen we niet eens praten?' Toen werd ik meteen uitgenodigd." En het werd ook goed opgepikt door de media. "De Nederlandse journalisten vonden prachtig."
"Ik had een Sealand outfit zelfs, dat was speciaal ontworpen. Ik liep verschrikkelijk voor lul. Het was soort wit pak van Elvis Presley. Ik zou voor hun naar Olympische spelen gaan, maar toen kwam corona, dus dat is nooit doorgegaan helaas."
Focus Wetenschap
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus. Luister hier de uitzending terug.
En wanneer je maar wil in podcast Focus Wetenschap