Waarom is de Elfstedentocht zo'n belangrijk deel van ons Nederlandse DNA?
- Nieuws
- Waarom is de Elfstedentocht zo'n belangrijk deel van ons Nederlandse DNA?
Een tocht die slechts vijftien keer gehouden is, maar toch diepgeworteld in onze cultuur zit. Waarom is de Elfstedentocht zo'n belangrijk deel van ons Nederlandse DNA? "Het is het best georganiseerde evenement dat nooit wordt gehouden", zegt sporthistoricus Jurryt van de Vooren bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Van de Vooren is naast sporthistoricus ook auteur van het boek 8077 dagen wachten op de Elfstedentocht. "Ondertussen zijn we de 10 duizend dagen wel gepasseerd", zegt Van den Vooren. "Als de tocht vandaag gereden werd, zou ik alsnog op 15 januari een dag van de Elfstedentocht willen."
'Dag van de Elfstedentocht'
"Sterker nog, dan zou ik er wel twee willen", zegt Van de Vooren. De sporthistoricus legt uit dat er dan zoveel nieuwe informatie bijkomt dat de archieven en bibliotheken aan het werk moeten.
Doordat er allerlei nieuwe technieken zijn, kunnen oude filmbeelden van de Elfstedentochten gescand en opnieuw bekeken worden. Daardoor komen er ook nieuwe verhalen bij. "Zo kwamen we erachter dat de rol van vrouwen zeer onderbelicht is geweest en dat er eigenlijk een andere vrouw het verste is gekomen in de tocht, namelijk Anny van Dijk - Bajema in plaats van Meike de Vlas."
Het kruisje
Het aantal mensen die een echt Elfstedenkruisje hebben is schaars. En als je het kwijtraakt dan wordt er geen replica verstrekt, maar een briefje dat je het kruisje ooit gewonnen hebt. "Alleen bij enkele uitzonderingen, door verlies in de oorlog bijvoorbeeld, is er weleens een replica uitgegeven", zegt Van de Vooren.
"Dat kruisje heeft haast de waarde van een sacramentaliën, oftewel een teken dat verwijst naar een hogere realiteit in de wereld", zegt kerkhistoricus Paul van Geest.
werelderfgoed
"De Elfstedentocht is het best georganiseerde evenement dat nooit wordt gehouden", zegt Van de Vooren. De sporthistoricus is benieuwd wat er mogelijk zou zijn wanneer de tocht UNESCO Werelderfgoed zou worden. "Niet de Elfstedenvereniging zelf, maar de collecties en archieven ervan."
Dit is sinds twee jaar mogelijk in Nederland met World Memory van UNESCO. Ondertussen zijn er op deze manier al veertien Nederlandse archieven aangewezen als Werelderfgoed.
"Ik vind het wezenlijk om de Elfstedencollectie hieraan toe te voegen, omdat het zoveel zegt over onze huidige cultuur. Over de manier waarop mensen ermee bezig zijn en er ook boos over worden. Nu denkt men vast ook: 'Het vriest een dag en dan moet er weer een sporthistoricus over de Elfstedentocht komen lullen'", grapt Van de Vooren. "Ook die mensen horen bij de Elfstedencultuur. Dat alles hoort erbij."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!