Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Zelf overgebleven energie van zonnepanelen opslaan, loont dat?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelf overgebleven energie van zonnepanelen opslaan, loont dat?

Zonnepanelen zijn gewild, maar voor de overgebleven opgewekte energie moeten eigenaren terugleverkosten betalen. En dat houdt mensen tegen om ze te nemen. Maar wat nou als het wel opgeslagen en op een later moment gebruikt zou kunnen worden? "Het antwoord is ingewikkeld en hangt af van wat je zelf produceert", zegt Frans Ooms, lab manager van TU Delft, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Huizen worden aan de lopende band verduurzaamd. Maar zonnepanelen werken 's nachts niet en waterpompen zijn lastig te verkrijgen. Bovendien horen consumenten continu over de overbelasting van het stroomnet, zowel tijdens een teveel als tijdens een tekort aan energie. Het bufferen van energie is een hot topic, evenals het opslaan ervan, maar hoe? "Batterijen zijn een optie, maar kosten nog steeds veel geld", aldus Ooms.

Opslaan en doorgaan?

"In sommige gevallen loont het om energie op te slaan in een thuisbatterij, zodat je deze 's avonds kunt gebruiken", vertelt Ooms. "De terugverdientijd van een thuisbatterij is momenteel zo'n 10 tot 15 jaar. Of de investering de moeite waard is, hangt af van je persoonlijke situatie."

Bij de TU Delft onderzoeken ze betere materialen hiervoor. "Thuisbatterijen bevatten nu cellen die ook in elektrische auto's worden gebruikt, zoals lithiumcellen. Deze zijn echter duur en milieuvriendelijkere, minder brandbare componenten zijn gewenst voor de thuismarkt."

Alternatieven

Het duurt nog eventjes, maar Ooms heeft ook ideeën voor de kortere termijn, zoals het gebruik van natrium. "Natrium kan in de toekomst een rol spelen bij thuisbatterijen. Een batterij op basis van natrium en een waterige elektrolyt zouden voordelig kunnen zijn, omdat het niet brandbaar is en natrium meer voorkomend is dan lithium", meldt Ooms. "Dit kan de kosten drukken en energiebehoeften dekken. De uitdaging voor onderzoekers is om materialen te ontwikkelen die evenveel energie opslaan als huidige lithium-ion batterijen."

Lange weg te gaan

Bovendien is het gewicht van natrium minder belangrijk voor de opslag ervan. "Er is echter nog een lange weg te gaan in onderzoek en ontwikkeling", voegt Ooms eraan toe. "Het milieu of de eigen portemonnee speelt een rol in de keuze voor thuisbatterijen", concludeert de onderzoeker.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie