Wetenschap & Techniek
BNNVARA

Gaat de mammoet ons redden van klimaatverandering?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat de mammoet ons redden van klimaatverandering?

Een grazende mammoet op de toendra in Siberië? Het lijkt een beeld uit een ver, ver verleden, maar voor Amerikaanse onderzoekers klinkt het als toekomstmuziek. Zij willen namelijk een soort mammoet terugbrengen die lijkt op de soort die ooit op de aarde rondliep. Volgens hen kan dit hybride dier ons van klimaatverandering redden. Hoe? Bram Langeveld, conservator van het Natuurhistorisch museum in Rotterdam legt het uit in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Amerikaanse wetenschappers willen de mammoet terugbrengen. Een echte originele mammoet gaat het niet worden, het wordt meer een soort hybride van de olifant en de mammoet die moet overleven in extreme kou.

De wetenschappers willen het dier loslaten op de toendra in Siberië omdat ze denken dat ze hiermee klimaatverandering tegen kunnen gaan. "De wetenschappers willen kijken of ze het huidige Siberië kunnen gaan omvormen naar een ecosysteem zoals het er ongeveer 30.000 jaar geleden uitzag", aldus Bram Langeveld.

Van zompig landschap naar grasvlakte vol kruiden

Op dit moment is de toendra een zompig landschap dat in hoog tempo ontdooit en waar heel veel CO2 uit vrijkomt. "30.000 jaar geleden was het een grote grazige mammoetsteppe, een grote grasvlakte. Zeer productief en met miljoenen grote grazers. Geen bomen, wel veel kruiden. En als deze switch te maken is, dan zou deze carbon source, die sompige ontdooiende toendra, een carbon sink kunnen worden. Waar dus actief CO2 wordt opgeslagen. En daarmee zou dat een bijdrage moeten leveren aan het afremmen van klimaatverandering", legt Langeveld uit.

De Amerikaanse wetenschappers hebben een investering van 12 miljoen dollar gekregen. En, als je kijkt naar de plannen van de Amerikanen, lijkt dat niet een heel groot bedrag. "Feit is wel dat de belangrijkste gene-editing techniek, CRISPR, bestaat en werkt. Dat weten we. Die cellen met aangepaste genen daarin zijn er ook. Het grote struikelblok op dit moment is de kunstmatige baarmoeder die ze denken nodig te hebben", vertelt de conservator in De Nieuws BV.

Baby hybride mammoet over 5 jaar

Een andere mogelijkheid is om het embryo in te brengen bij een Aziatische olifant. Langeveld: "Het werken met een levende draagmoeder is niet geheel onomstreden, want het zijn bedreigde diersoorten." Het is dan ook maar de vraag of dit wenselijk is volgens de conservator.

Of deze wilde plannen ooit werkelijkheid worden weet de Langeveld niet: "De onderzoekers hebben het over een eerste baby hybride mammoet binnen vijf jaar. Nou worden dat soort termijnen natuurlijk vaak positief ingeschat." Maar, beaamt Langeveld, ze beginnen niet vanaf scratch, want de techniek is er deels al. Kortom: het kan de wetenschappers zomaar eens gaan lukken.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie