Binnenland
BNNVARA

Europa presenteert nieuwe klimaatwetten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europa presenteert nieuwe klimaatwetten

De Europese Commissie presenteert woensdag een flink pakket aan nieuwe klimaatwetten. Hiermee moet Europa haar klimaatdoel (55% minder CO2 in 2030 ten opzichte van 1990) beter kunnen halen. Nieuw is dat de Commissie aan de Europese grens een CO2 belasting wil invoeren voor bedrijven die producten invoeren. GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout laat in Vroege Vogels zijn licht schijnen over het klimaatpakket.

Video niet beschikbaar

Het klimaatpakket (fit for 55) dat woensdag wordt gepresenteerd is een vervolg van de in juni aangenomen Europese klimaatwet. In die wet is vastgelegd dat de broeikasemissies in de EU in 2030 met 55% en in 2050 met 100% zijn afgenomen. Speerpunt van het nieuwe pakket is de aanscherping van het emissiehandelssysteem.

Stapsgewijs verduurzamen

Dit systeem is opgetuigd om de Europese industrie stapsgewijs te verduurzamen. Per jaar krijgt elk bedrijf een aantal emissierechten. Dit zijn een soort tegoedbonnen voor CO2-uitstoot. Heeft een bedrijf meer emissierechten dan het uitstoot? Dan mogen ze de overgebleven rechten verkopen aan andere bedrijven die meer uitstoten dan ze emissierechten hebben. Verder daalt elk jaar het aantal rechten dat in omloop mag zijn. Steeds schaarser, dus steeds duurder. De handel in emissierechten moet zo minder uitstoot en duurzaamheid stimuleren. "De laatste paar jaar zie je de CO2 prijs enorm omhooggaan. We zitten nu op zo’n 50 euro per ton aan CO2. Hiermee zijn bijvoorbeeld kolencentrales nu eigenlijk al te duur. Investeren in kolen is niet meer rendabel", aldus Bas Eickhout.

Grensbelasting

Nieuw plan van de Commissie is om een CO2-heffing aan de Europese grens in te voeren. Wanneer bijvoorbeeld Chinees staal Europa wordt ingevoerd dan komt er een extra heffing voor de CO2 belasting hiervan. Zo wordt het duurder om niet duurzame producten in te voeren.

"Daarmee wordt in Europa een eerlijker speelveld gecreëerd", aldus Eickhout. Tegelijkertijd krijgt de zware industrie nog steeds gratis CO2 rechten en wil de Europese Commissie dat pas in 2035 afbouwen. Eickhout: "Eigenlijk blijf je deze vervuilende industrie dan tot die tijd subsidiëren."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie