Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Waarom is er altijd zoveel weerstand tegen innovatie? 'Fatbike juist interessant voor ouderen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom is er altijd zoveel weerstand tegen innovatie? 'Fatbike juist interessant voor ouderen'

De fatbike is een grote bron van ergernis voor heel veel mensen. Al blijken nieuwe voertuigen vaak discussie op te leveren. Zo gebeurde dit ook bij de auto en zelfs de trein. "Elke introductie van iets nieuws gaat met controverse gepaard. Het gaat erom hoe er gebruik van wordt gemaakt en door wie", zegt Wijnand Veeneman, hoogleraar infrastructuur en mobiliteit aan de TU Delft, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Vooral jongeren zijn enthousiast over de fatbike, maar voor veel anderen is het vervoersmiddel een doorn in het oog. Artsen en andere weggebruikers slaan alarm en de oproep tot een verbod neemt toe. Maar ergenis over een nieuw vervoersmiddel blijkt dus niets nieuws.

Auto tegen overbevolking

Zo werd er bij de introductie van de auto maar weinig verwacht van het vervoersmiddel. Er was een grote angst dat de auto veel gevaar zou opleveren. Zo werd daar volgens Veeneman begin vorige eeuw zelfs mee geadverteerd. 'De wereld gaat hard richting overbevolking, maar de oplossing is gevonden in de auto', stond er op pamfletten. "Het idee was dat de auto zoveel mensen zou doden, dat zo de hele wereldbevolking teruggebracht zou worden."

Daarvoor had de stoomtrein al met een boel weerstand te maken gehad. "Die treinen zouden helemaal niks worden. Stoomschepen hebben de toekomst, zo werd er gedacht", vertelt de hoogleraar. Veel vervoer ging destijds al over het water en voor treinen moest er allemaal nieuwe infrastructuur worden aangelegd. Daarnaast was er de zorg dat melk zuur zou worden omdat treinen die langs weilanden reden koeien stress zouden geven.

Interessant aan dit soort innovaties is, volgens Veeneman, dat er vaak duidelijk twee kampen zijn. "Van een hype bij de ene groep, tot volledige demonisering bij de andere groep." De hoogleraar stelt dat je dit nu ook bij de fatbike ziet.

Ouderen aan de fatbike

De trein en auto waren wel iets grotere innovaties, dan die nieuwe elektrische fiets met dikke banden. Deze voertuigen zouden we nu niet meer weg kunnen denken. Je kunt je afvragen: wat is dan de toegevoegde waarde van de fatbike? Volgens Veeneman zou deze er wel degelijk kunnen zijn. "Veel ongelukken vinden nu nog plaats doordat ouderen niet goed overeind kunnen blijven met hun e-bike. Die dikke banden van een fatbike zouden daar best eens een oplossing voor kunnen zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie