Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Wie boorde het gaatje in ruimtestation ISS?

foto: NASAfoto: NASA
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie boorde het gaatje in ruimtestation ISS?

Mysterie in de ruimte: in het internationaal ruimtestation (ISS) is een gaatje gevonden, waardoor zuurstof ontsnapte. Foutje of bewuste sabotage? De zoektocht naar de dader is geopend.

Video niet beschikbaar

Vorige week ontdekten de missieleiders op aarde een plotselinge zuurstofdaling in het ruimtestation. Er moest dus zuurstof weglekken, de ruimte in. De astronauten gingen op zoek naar het lek en vonden uiteindelijk een klein gaatje in de Sojoez-capsule. Met wat epoxyhars wisten ze het gat gelukkig snel te dichten.

Door mens geboord gaatje

Maar hoe kwam dat gaatje daar? Een door NASA gepubliceerde foto doet vermoeden dat het om een boorgaatje gaat, met boorsporen en al, dat door een mens moet zijn gemaakt.

Foto: NASA

Heeft een van de bemanningsleden het gat expres geboord om de missie te saboteren? Volgens Ans Hekkenberg, wetenschapsredacteur bij New Scientist, is dat niet heel waarschijnlijk. "De kans is groot dat dit gat is ontstaan bij de productie van de capsule", vertelt ze in Nieuws en Co, "en niet dat er een astronaut opeens rogue is gegaan en met een boor in de weer is gegaan." In het productieproces kan iemand op de verkeerde plek een gaatje hebben geboord, waarna het gaatje is gevuld om de fout te herstellen. Eenmaal in de ruimte kan het gat weer open zijn gegaan.

Toch sluit de Russische ruimtevaartorganisatie het sabotage-scenario niet uit, vertelt Hekkenberg. De organisatie heeft een onderzoek naar de kwestie ingesteld en houdt daarbij alle opties open.

Wie o wie zorgde voor een lek in het Internationaal Ruimtestation?


Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere dinsdag- op woensdagnacht van 02.00 tot 06.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie