Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Wat gebeurt er met je als je een worm in je hersenen hebt?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat gebeurt er met je als je een worm in je hersenen hebt?

Robert F. Kennedy Jr. vertelde in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen dat hij een worm in zijn hersenen heeft. Maar is dat wel mogelijk? En wat gebeurt er dan? Hoogleraar klinische parasiet-ecologie Jaap van Hellemond vertelt bij Spraakmakers hoe het zit.

Video niet beschikbaar

Wormen kunnen in het lichaam voorkomen, op veel verschillende manieren. Ook in de hersenen, vertelt Van Hellemond. Maar RFK Jr.'s claim dat de hersenworm een deel van zijn brein heeft gegeten en vervolgens is gestorven, is niet mogelijk. "Die wormen bestaan niet", zegt Van Hellemond.

Varkenslintworm

De hersenworm is de "allergrootste" worm die in een mensenlichaam voor kan komen. Het vaakst gaat het dan om de varkenslintworm, die wel 10 meter lang kan worden. Deze komt echter voornamelijk voor bij mensen in de darmen. Hoe komt zo'n worm dan bij je hersenen terecht? Dat heeft te maken met de eitjes die de worm legt.

Larven

De eitjes kunnen gegeten worden door een mens, bijvoorbeeld wanneer het in besmet voedsel of drinkwater voorkomt. Uit zo'n eitje komt dan een larf, wat zich vervolgens door de maagwand heen duwt en door het lichaam migreert. "Dan kan er een blaasje ontstaan in alle organellen", vult Van Hellemond aan. "Dat blaasje groeit langzaam en gebruikt de voedingsstoffen die in de hersenen aanwezig zijn."

Hersenontsteking

De meeste mensen hebben hier geen last van. Pas als dat blaasje barst, gaat de parasiet dood en dan "krijg je een heel grote hersenontsteking", zegt Van Hellemond. Een gevolg kan zijn dat de persoon last krijgt van epileptische aanvallen. "Daar word je echt heel ziek van. Dat noemen we neuropsychoses."

Tropisch

RFK Jr. denkt dat hij in Zuid-Amerika de worm is opgelopen. Dit soort parasieten komen dan ook voornamelijk voor in tropische gebieden. "De kans dat dit je overkomt is heel klein", stelt Van Hellemond gerust. "Dit is echt een infectie die je oploopt in gebieden waar eigenlijk geen riolering is en wel varkens gehouden worden. Dus dat is echt platteland, sub-Sahara Afrika, Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Gewone toeristen die daar letten op wat ze eten en drinken, die hebben een heel kleine kans dat dit opgelopen wordt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie