Wetenschap & Techniek
NOSNTR

Techreuzen: verwachtingen Kunstmatige Intelligentie zijn te hoog gespannen

foto: pixabayfoto: pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Techreuzen: verwachtingen Kunstmatige Intelligentie zijn te hoog gespannen

De verwachtingen over kunstmatige intelligentie zijn te hooggespannen. Dat zeggen onderzoeksleiders van 's werelds grootste techbedrijven op een wetenschapsconferentie van de AAAS in Austin Texas.

De onderzoeksleiders van Google (Peter Norvig), Facebook (Yann LeCun) en Microsoft (Eric Horvitz) waren het wel met elkaar eens in Austin: we staan pas aan het begin van het uitrollen van toepassingen van kunstmatige intelligentie. In de gezondheidszorg en onderwijs zal deze technologie veel meer gaan betekenen dan ze nu doet.

Te veel aandacht voor angstbeeld

Maar ze waarschuwen ook dat de verwachtingen nu te hooggespannen zijn: kunstmatige intelligentie zal de menselijke intelligentie niet helemaal gaan vervangen. Dat angstbeeld, verspreid door mensen als Stephen Hawking en Elon Musk, krijgt in hun ogen te veel aandacht in de media.

Bennie Mols, expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en zelf aanwezig op de AAAS-bijeenkomst, deelt hun mening. Hij sprak de afgelopen jaren talloze experts, en dat leverde een duidelijke conclusie op: "Degenen die voor grote gevaren waarschuwen hebben meestal veel minder kennis van de materie dan de mensen die er daadwerkelijk mee bezig zijn."

Bennie Mols was te gast bij Nieuws en Co:

Techreuzen: 'Heb geen schrik voor kunstmatige intelligentie'

Maar dat slimme robots en computers de mens voorlopig niet gaan vervangen, betekent nog niet dat ze niet tot indrukwekkende dingen in staat zijn. Mols zag in Austin hoe robots het werk van menselijke chirurgen kunnen analyseren. Met die kennis kun je de chirurgen vervolgens trainen hun werk nog beter te doen.

Nog beter: experts en robots samen

Ook medische diagnoses kun je met computers verbeteren. "Een expert kan borstkanker beter detecteren dan een computer. Maar experts en robots sámen zijn er nóg beter in. De expert zit 3,4 procent van de tijd fout, samen zitten ze 0,5 procent van de tijd fout. Dat is een foutreductie van 85 procent."

Het is wel hoog tijd om meer aandacht te schenken aan de ethische kanten van kunstmatige intelligentie, denkt Mols. "Deze bedrijven zeggen dat iedereen de vruchten moet kunnen plukken van kunstmatige intelligentie, maar tegelijkertijd zijn ze wel bezig met patenten aanvragen. Dat kan problematisch worden. Verder weten we dat kunstmatige intelligentie inkomensongelijkheid verder kan vergroten, dus dat is zorgelijk."

Dit artikel is verzorgd door de wetenschapsredactie van NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co

Ster advertentie
Ster advertentie