Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Stel dat we naar Jupiter zouden kunnen, wat overkomt een mens dan?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stel dat we naar Jupiter zouden kunnen, wat overkomt een mens dan?

Jupiter, de grootste planeet van ons zonnestel, kent heel andere regels dan de aarde. Het is een gasplaneet en zwaartekracht werkt er ook anders. Maar wat nou als mensen ooit op Jupiter terechtkomen, wat gebeurt er dan? Wetenschapsjournalist Govert Schilling legt het uit bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Op de aarde lopen we rond en krijgen we licht en warmte van de zon. Maar wij zijn natuurlijk niet de enige planeet die om de zon draait. Jupiter is er daar een van, maar is ontzettend ver van ons vandaan. Zo'n 650 miljoen kilometer, verduidelijkt Schilling. "Dat hij zo groot is, kun je zien aan het feit dat je hem ondanks die grote afstand makkelijk met het blote oog kan zien."

Naar boven turen

Schilling heeft ook gelijk een tip. Als het 's avonds helder is en je kijkt richting het oosten (waar de zon opkomt), zie je een heel heldere ster. "Dat is Jupiter." Maar als je ernaar kijkt en denkt daar wel een keertje naartoe te willen, kom je bedrogen uit. Jupiter is namelijk niet erg vriendelijk. "Niets houdt het daar uit", zegt Schilling.

Rare atmosfeer

Jupiter heeft dan ook geen oceanen en continenten, maar wel wolken van ammoniakkristallen. Het is dan ook 185 graden onder nul op de planeet. Een "rare atmosfeer", aldus Schilling, waar "heel lichte gassen" als waterstof en helium in voorkomen. "Dus aanvankelijk kun je daardoorheen lekker door naar beneden zakken en zweven en om je heen kijken."

Raadsel

Als je dan om je heen kijkt, zie je een hoop. "Het is een waanzinnige wolkenwereld", zegt Schilling. Maar dat is slechts fantasie. De luchtdruk en temperatuur op de planeet maakt het namelijk onleefbaar. Of we ooit wel echt die kant op kunnen gaan? "Dat is nog steeds een raadsel", zegt Schilling.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie