Wetenschap & Techniek
AVROTROS

Wolken: hoe witter, hoe beter

foto: Robin van Lonkhuijsen (anp)
  1. Nieuwschevron right
  2. Wolken: hoe witter, hoe beter

Terwijl Nederland gebukt gaat onder een sluier van miezer en grauwigheid, kan de hitte in Zuid-Europa voorlopig niet op. Toch blijft prof. dr. ir. Herman Russchenberg graag weg bij doemscenario’s rond klimaat. Liever houdt hij zich bezig met climate engineering: manieren waarop we het klimaat zo kunnen sturen dat opwarming wordt tegengegaan. Wat is bijvoorbeeld de potentie van het nabootsen van vulkanen, het witter maken van wolken en het opspuiten van de Noordpool?

Video niet beschikbaar

In Europa stuitte climate engineering in beginsel op het nodige verzet. Toch zijn de vooruitzichten omtrent de planeet de laatste tijd dusdanig nijpend, dat ook dit wetenschapsveld steeds serieuzer wordt genomen. Dit is uiteraard koren op de molen van Russchenberg, die zich al geruime tijd met hieraan gerelateerde onderwerpen bezighoudt.

Concrete mogelijkheden

Op dit moment genieten twee specifieke methoden de meeste academische aandacht. Allereerst bestaat er zoiets als stratosferische aerosolinjectie, wat in feite het nabootsen van een vulkaanuitbarsting is. Russchenberg zelf houdt zich vooral bezig met het witter maken van wolken. Hoe meer wit oppervlak, hoe meer weerkaatsing van de zon, en dus hoe minder opwarming.

De Noordpool opspuiten

In Delft doen meerdere start-ups onderzoek naar het opspuiten van de Noordpool. Een groter ijsoppervlak brengt namelijk hetzelfde weerkaatsingseffect met zich mee. Al staat deze toepassing nog in de kinderschoenen, toch is Russchenberg er enthousiast over. Wat overigens niet wegneemt dat climate engineering niet moet afleiden van andersoortig klimaatbeleid. Hij erkent dat het terugbrengen van CO2-emissies te allen tijde doelstelling nummer één moet blijven.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie