Verticale landbouw: opgestapelde sla en basilicum in een kantoorgebouw
- Nieuws
- Verticale landbouw: opgestapelde sla en basilicum in een kantoorgebouw
Waarom zou je planten naast elkaar telen, als je ze ook in lagen boven elkaar kunt zetten? Bij verticale landbouw wordt optimaal gebruik gemaakt van de ruimte die er is. En het kan overal, van containers op Antarctica tot leegstaande kantoorpanden in Amsterdam.
5 miljoen voor onderzoek naar verticale landbouw
Het lijkt futuristisch: een afgesloten ruimte zonder daglicht, waarin duizenden basilicumplanten of kroppen sla in meerdere lagen boven elkaar groeien. Gisteren kreeg een grootschalig onderzoek naar deze vorm van landbouw 5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO).
De ideale omstandigheden creëren
Bij 'vertical farming' kun je niet alleen veel meer planten verbouwen per vierkante meter, je kunt ook zorgen voor de ideale omstandigheden voor de plant. "Dat is de schoonheid van deze manier van telen", vertelt de Wageningse onderzoeker Sander van Delden in Nieuws en Co. "Je kunt alle condities afstemmen op wat een plant nodig heeft. Voor mij als wetenschapper is dat heel erg interessant."
Door de omstandigheden steeds iets aan te passen, kunnen de onderzoekers namelijk precies uitzoeken hoe de plant zoveel mogelijk product opleveren van een zo hoog mogelijke kwaliteit.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Verticale landbouw kost wel veel geld, want er is veel voor nodig om gebouwen zo aan te passen dat ze er geschikt voor zijn. En ook het energiegebruik is nu nog hoog.
Toch is het volgens Van Delden zeker de moeite waard om deze vorm van landbouw verder te ontwikkelen, onder andere omdat er maar heel weinig water voor nodig is. "In een teeltsysteem zoals vertical farming kunnen we straks met 2 tot 4 liter water een kilogram product creëren." Ter vergelijking: bij gewassen die buiten worden geteeld, is 80 tot 200 liter water per kilo nodig.
Veel minder stikstof in de lucht
Bovendien hoeven de gewassen bij verticale landbouw niet te worden bespoten met pesticiden, omdat ze groeien in een afgesloten ruimte waar maar weinig insecten en microben binnenkomen.
En ook op het gebied van stikstof is het systeem erg efficiënt. Van Delden: "Alle meststoffen die je in het systeem stopt, komen in de plant terecht. Terwijl, als je kijkt naar buitenteelt, is daar grote lekkage van stikstof naar sloten en naar de lucht toe."
Op welke andere manieren kunnen we de landbouw nog efficiënter maken? Lees meer in dit artikel van NPO Focus.
NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap
Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap