Wetenschap & Techniek
NTR

Deze man brouwt bier in zijn eigen lichaam

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze man brouwt bier in zijn eigen lichaam

Een Amerikaanse man is begonnen met het brouwen van bier in zijn eigen lichaam. Zonder vooropgezet plan: de darmen van de man bleken gekoloniseerd te zijn door biergist.

Het balletje kwam langzaam aan het rollen toen de man in 2014 werd aangehouden wegens grillig rijgedrag. Geen wonder: zijn alcoholpromillage kwam overeen met dat van iemand die 20 biertjes heeft gedronken. Ook bij een latere ziekenhuisopname bleek hij een veel te hoog alcoholpromillage te hebben. De politie noch de artsen geloofden hem toen hij zei niets gedronken te hebben.

Zelfbrouw-syndroom

Na onderzoek bleken zijn uitwerpselen vol te zitten met Saccharomyces cerevisiae, schrijft het Britse wetenschapsblad New Scientist. Die schimmel staat ook wel bekend als brouwersgist of biergist. Biermakers gebruiken het om de koolhydraten in graan om te zetten in alcohol. Precies dat proces kwam op gang in de darmen van de Amerikaan, elke keer als hij koolhydraten at. Soms bereikte zijn alcoholpromillage het equivalent van 40 biertjes.

De darmflora kan op allerlei manieren verstoord raken. Huilbaby's hebben er bijvoorbeeld ook vaak last van:

Het 'zelfbrouw-syndroom' is waarschijnlijk het gevolg van een langdurige antibioticakuur die de man in 2011 kreeg na een wond aan zijn duim. Het brouwersgist is uiteindelijk met behulp van probiotica uit zijn darmen verwijderd. Tot grote tevredenheid van de patiënt - niet alleen was hij jarenlang niet geloofd door zijn omgeving, hij kon ook eindelijk weer nuchter door het leven.

Vervelend, zo'n schimmel, maar tegelijkertijd kunnen we niet zonder bacteriën en schimmels. Waarom? Je leest het op NPO Focus.

NPO Radio 1 houdt je dagelijks op de hoogte over de laatste ontwikkelingen in de wetenschap

Maandag t/m vrijdag rond 16.20 uur in Nieuws en Co
Iedere werkdag van 02.00 tot 04.00 uur in Focus
En wanneer je maar wilt in de podcast Focus Wetenschap

Ster advertentie
Ster advertentie