Elektronische implantaten als mogelijk medicijn tegen migraine
- Nieuws
- Elektronische implantaten als mogelijk medicijn tegen migraine
Met 2,5 miljoen patiënten in Nederland is migraine de meest voorkomende hersenziekte. Zo’n 100.000 van hen hebben zo vaak last van migraine-aanvallen, dat ze niet meer goed kunnen functioneren, of zelfs arbeidsongeschikt zijn. Voor deze mensen is mogelijk een oplossing gevonden in de vorm van migraine-therapie met implantaten. Gisteren is de eerste Nederlandse patiënt behandeld in het Erasmus MC. Neuroloog Hans Carpay en Hubert Martens, een van de oprichters van het bedrijf achter de implantaten, vertellen erover in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Wat is migraine?
Migraine is een ziekte waarbij elektrische storingen in iemands hersenen klachten veroorzaken als: vlekken zien, tintelingen voelen en stamelen. Bovendien "activeert het ook het pijnzenuwstelsel rondom het hoofd. In je hersenen heb je geen pijnzenuwen maar daarom heen wel heel veel", vertelt Carpay. Dit veroorzaakt een ontsteking aan de zenuwen die een knallende hoofdpijn en overgevoeligheid voor bijvoorbeeld licht en geluid als gevolg heeft.
Schuldgevoel
Carpay ziet dat mensen met migraine vaak een groot schuldgevoel ervaren en verklaart dit aan de vooroordelen die over de ziekte bestaan. Allereerst denken veel mensen dat migraine een gevolg is van een drukke levensstijl, terwijl dat niet zo is. Migraine wordt voornamelijk aan erfelijkheid gewijd. Vanwege dit misverstand plaatsen veel mensen de schuld van hun klachten echter op zichzelf.
Ten tweede komt de omgeving van migrainepatiënten vaak met goedbedoelde oplossingen maar, zo stelt Carpay: "Dat helpt niet omdat het je het gevoel geeft dat het uiteindelijk jouw schuld is, terwijl het niks anders is dan pech dat je die ziekte hebt."
Wat doen de implantaten?
De therapie bestaat uit twee dunne implantaten die net onder de huid van het voorhoofd en net onder de huid van het achterhoofd geplaatst worden. "Het zijn net twee kleine stripjes", vertelt Martens over de implantaten die zijn bedrijf Salvia Biotronics ontwikkeld heeft. De implantaten moeten door zachte elektronische pulsjes af te geven aan de zenuwen die bij de aandoeningen betrokken zijn, de frequentie en intensiteit van migraineaanvallen verminderen.
Martens benadrukt dat de patiënt de elektrische schokjes niet voelt. Met een draagbaar apparaatje kan die vervolgens de behandeling, die zo’n twee uur per dag duurt, zelf uitvoeren. De technologie heet neuromodulatie en wordt al tientallen jaren succesvol toegepast bij andere neurologische aandoeningen zoals Parkinson en epilepsie.
Wanneer kom je in aanmerking?
Voordat mensen in aanmerking komen om mee te doen aan de studie, moeten ze zeer zware klachten ervaren en eerst alle beschikbare behandelingen geprobeerd hebben. Dan gaat het zelfs om ingrijpende medicatie zoals antidepressiva en anti-epileptica die vaak zware bijwerkingen kennen.
Carpay is kritisch op deze behandelwijze: "Ik vind het eerlijk gezegd een beetje jammer dat dit soort stappen nodig zijn." Ook voor CGRP-remmers, tot nu toe het meest effectieve medicijn tegen migraine, moeten eerst alle andere medicijnen geprobeerd zijn.
De strenge regels hiervoor duidt hij als volgt: "Er is een eeuwige strijd tussen kostenbeheersing en behandeling in de zorg." Patiënten moeten daardoor eerst de goedkoopste behandeling ondergaan voordat ze bij de beste behandeling komen.
Hoe nu verder?
In onder andere België en Australië zijn er al meer migrainepatiënten die de implantaten hebben gekregen maar er is nog meer onderzoek nodig om de effectiviteit, veiligheid en langetermijneffecten aan te tonen. De eerste resultaten lijken echter positief. Het duurt waarschijnlijk nog enkele jaren voordat het product grootschalig op de markt wordt gebracht.